Cererea de evacuare dintr-un spaţiu comercial a unui comerciant – societate comercială la cererea altui comerciant – societate comercială este de competenţa tribunalului, fiind o cerere comercială, neevaluabilă în bani.
Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Giurgiu, reclamanta S.C. “R.” – S.A. a chemat în judecată pe pârâta S.C. “S.”- S.R.L., solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună evacuarea pârâtei din spaţiile proprietatea
reclamantei, spaţii reprezentând fosta “berărie” şi fosta “cofetărie”, ambele situate în Giurgiu.
Prin sentinţa nr. 885/29.02.2000, Judecătoria Giurgiu a admis acţiunea şi a dispus evacuarea pârâtei din spaţiile situate în Giurgiu, obligând pârâta şi la cheltuieli de judecată.
Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că între părţi au intervenit două contracte de locaţiune, cu privire la spaţiile indicate în cerere, că termenul limită de închiriere a fost prevăzut pentru data de 1.06.1999, că la data formulării acţiunii ambele contracte erau expirate şi că pârâta mai are de achitat suma de 143.960.000 lei, cu titlu de chirie.
împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta, iar prin decizia nr. 532/ 14.07.2000, Tribunalul Giurgiu a dispus anularea acestuia ca netimbrat, conform art. 20 alin. 3 din Legea nr. 146/1997.
împotriva acestei decizii a declarat recurs, în termen, legal timbrat, pârâta.
Curtea a admis recursul, a casat decizia şi sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare, în fond, la Tribunalul Giurgiu.
Pentru a pronunţa această decizie, Curtea a constatat că recursul este fondat, întrucât obiectul acţiunii îl constituie evacuarea dintr-un spaţiu comercial a unui comerciant-societate comercială, la cererea altui comerciant-societate comercială.
în raport cu dispoziţiile art. 2 pct. 1 C. pr. civ., soluţionarea unei asemenea cereri, în primă instanţă, este dată în competenţa tribunalului, fiind o cerere comercială, neevaluabilă în bani.
S-a constatat că instanţa de fond a soluţionat cererea cu încălcarea competenţei materiale, iar normele respective sunt prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute. (Judecator Georgeta Tilimpea)
(Secţia comercială, decizia nr. 888/2000)