Infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat prev. si ped. de art. 7 din L.nr. 39/2003 – pentru existenta acesteia trebuie sa existe probe din care sa rezulte ca suntem in prezenta unui grup infractional organizat, care sa aiba o s…


Infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, fapta prev. si ped. de art.183 Cod  penal.

Jud. CI.

Pin sentinta penala 354/S din data de 20.12.2011 pronuntata de Tribunalul Brasov in dosarul penal xxx/62/2011, s-a dispus:

In baza art  183 Cod penal,cu aplicarea art 320/1CP condamna pe inculpatul CGD la pedeapsa  de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

Cu art 71,64 lit a teza a IIa,b CP.

In baza art 88 CP deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive de la 13.09.2011 la zi.

In baza art 350 CPP mentine arestarea preventiva a inculpatului.

In baza art 14,346 CPP rap la art 998,999 Cciv,articol 513 si urmatoarele din noul Cod Civil,art 313 din Legea nr 95/2006 obliga inculpatul sa plateasca urmatoarele despagubiri civile:

-partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov suma de 6193,39 lei reprezentand c/val prestatiilor medico-sanitare acordate partii vatamate KSM  (FO 32084/12.09.2011).

-partii civile KSE ,domiciliata in —-suma de 5000 lei cu titlu de daune materiale si suma de 5.000 Euro sau c/val in lei de la data platii  cu titlu de daune morale;respinge restul pretentiilor.

-partii civile minore KSB suma de 20.000 Euro sau c/val in lei de la data platii cu titlu de daune morale si suma de cate 350 lei lunar cu titlu de despagubiri periodice incepand cu data de 12.09.2011 si pana la majorat iar  in continuare pana la terminarea studiilor,dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 ani;respinge restul pretentiilor.

In baza art 118 lit b CPP dispune confiscarea speciala de la inculpat a doua furci de lemn-corpuri delicte utilizate de inculpat la savarsirea infractiunii,aflate la Camera de Corpuri delicte din cadrul Tribunalului Brasov,bunuri ce constituie mijloace materiale de proba si raman atasate dosarului cauzei.

In baza art 7 din Legea nr 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat in vederea introducerii profilului sau genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare,prelevare care se va realiza la eliberarea din penitenciar.

In baza art 191 alin 1 CPP obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 1800 lei cheltuieli judiciare,in care se include onorariul aparatorului din oficiu.

In baza articol 193 Cod penal obliga inculpatul sa plateasca partilor civile KSE  si KSB suma de 1500 lei cheltuieli judiciare constand in onorariu aparator ales.

Pentru a dispune astfel instanta de fond a retinut urmatoarele:

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov din 5.10.2011 intocmit in dos. 1327/P/2011 al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului CGD  cercetat  sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte prev de articol 183 Cod penal.

In fapt s-a retinut in esenta ca in seara zilei  de 12.09.2011 in jurul orelor 19,00, pe fondul unui conflict spontan datorat neacordarii prioritatii de trecere in trafic de catre inculpat, acesta a aplicat o lovitura cu o furca in zona capului victimei KSM, ca urmare a careia aceasta a fost internata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov si  a decedat la data de 17.09.2011.

Inculpatul a  recunoscut si regretat savarsirea faptei in modalitatea retinuta in actul de sesizare solicitand inainte de citirea actului de sesizare judecarea sa pe calea procedurii simplificate prevazute  de  art 320/1 CP, astfel cum a fost introdus prin Legea nr 202/2010.

Analizand actele si lucrarile dosarului si mijloacele de proba administrate  in cursul urmaririi penale pe care le constata legale, instanta retine urmatoarele :

Fata de inculpatul  CGD s-a dispus  punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de vatamare corporala grava prev de articol 182 alin 2,acesta fiind  arestat preventiv prin incheierea camerei de consiliu nr. 8/ 13.09.2011 a Judecatoriei Rupea, retinandu-se drept temeiuri ale masurii procesuale dispozitiile art. 136, art.143 si art. 148 lit.a si f Cp. Ulterior la data de 19.09.2011 ca urmare a decesului victimei procurorul prin ordonanta a dispus schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prev de articol 182 alin 2 in infractiunea prev de articol 183 Cod penal.

In fapt rezulta ca in seara zilei  de 12.09.2011 in jurul orelor 19,00, inculpatul  CGD  s-a deplasat cu caruta proprietate personala pe strada Unirii din localitatea Apata, iar la intersectia cu soseaua principala nu s-a asigurat, nu a acordat prioritate de trecere, intrand intempestiv in fata partii vatamate KSM care circula regulamentar cu autoturismul proprietate personala pe DJ 131 dinspre localitatea Apata spre localitatea Maierus, taindu-i acestuia calea.

Partea vatamata KSM a franat brusc pentru evitarea accidentului, deplasandu-se apoi inca 30-40 m pana la locul unde inculpatul oprise caruta pe marginea partii carosabile.

Partea vatamata a oprit in spatele carutei si a coborat din autoturism reprosandu-i inculpatului CGD  faptul ca nu i-a acordat prioritate de trecere, a existat o discutie contradictorie presarata cu injurii de ambele parti, motiv pentru care inculpatul  a coborat din caruta cu o furca in mana si s-a apropiat de partea vatamata KSM, lovindu-l cu furca o singura data in zona capului. In urma loviturii aplicata de inculpat, partea vatamata KSM a ramas in stare de inconstienta pe carosabil, fiind transportata cu ambulanta la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

Din concluziile preliminare ale Serviciului Judetean de Medicina Legala Brasov din 12.09.2011, ora 21,40 rezulta faptul ca partea vatamata KSM a suferit leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un numar de 45-50 zile de ingrijiri medicale, daca nu survin complicatii, punandu-i-se viata in primejdie.

La data de 17.09.2011 victima a decedat si conform raportului de autopsie medico-legala rezulta ca moartea a fost violenta,s-a datorat hemoragiei meningo-cerebrale,consecutiva fracturarii oaselor craniului in cadrul unui traumatism cranio-cerebral,leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce prin lovire cu corp dur,posibil furca si cadere lovire,cu craniul de un plan dur,intre leziuni si decesul victimei existand legatura de cauzalitate.

Starea de fapt astfel prezentata a fost retinuta pe baza materialului probator administrat in cursul urmarire penala respectiv: declaratiile martorilor SG , CR , JRD , GM , VA , CF, CS, MA, SG,SI, concluziile preliminare ale Serviciului Judetean de Medicina Legala Brasov din 12.09.2011, raportul de autopsie, procesele-verbale de cercetare la fata locului si de reconstituire, procesele verbale de ridicare a 2 furci dar si declaratiile inculpatului prin care acesta recunoaste savarsirea faptei, solicitand cu ocazia dezbaterilor (desi cu ocazia aducerii la cunostinta a dispozitiilor procedurii simplificate a declarat expres ca nu solicita retinerea circumstantei atenuante prev.de articol 73 lit.b CP) retinerea circumstantei atenuante a provocarii intrucat victima i-ar fi adresat injurii si a venit spre caruta cu intentia de a-l lovi, speriindu-i fiica minora, motiv pentru care a luat furca din caruta, s-a dus la victima langa masina si l-a lovit cu furca in cap.

Sub aspectul laturii obiective, instanta apreciaza ca elementul material al infractiunii a constat in actiunea spontana de lovire a victimei cu o furca in cap, iar sub aspectul laturii subiective, este evident ca inculpatul s-a aflat in situatia praeterintentiei fata de rezultatul mai grav, constand in decesul victimei, aceasta deoarece a actionat initial cu intentia de a lovi victima, care-l admonesta intemeiat pentru neacordarea de prioritate.

Nu se pot retine in favoarea inculpatului dispozitiile art.73 litera b Cod Penal in sensul ca inculpatul ar fi actionat in aceasta maniera de a lovi victima ca urmare a provocarii din partea victimei, deoarece nu se poate retine ca aceasta i-a cauzat inculpatului prin modul de manifestare o puternica tulburare sau emotie prin violenta, sau o atingere grava a demnitatii sau o alta actiune ilicita grava. Astfel martorii oculari SG, CR , JRD  si GM  au relatat imprejurarile savarsirii faptei in modalitatea retinuta in actul de sesizare, cu precizarea ca este posibil sa fi avut loc un schimb de replici mai dur, posibil sa se fi adresat cuvinte injurioase de ambele parti, insa acestea nu au fost de natura a cauza inculpatului o puternica stare de emotie.

Prin urmare, apreciind prezumtia de nevinovatie in cazul inculpatului ca fiind rasturnata, constatand indeplinite elemente constitutive ale infractiunii pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului, instanta va dispune condamnarea inculpatului.

In drept fapta inculpatului CG care in seara zilei de 12.09.2011 in jurul orelor 19,00, pe fondul unui conflict spontan datorat neacordarii prioritatii de trecere in trafic de catre inculpat, a aplicat o lovitura cu o furca in zona capului victimei KSM, ca urmare a careia aceasta a  cazut inconstienta pe carosabil si a decedat la data de 17.09.2011, moartea fiind violenta, datorata hemoragiei meningo-cerebrale, consecutiva fracturarii oaselor craniului in cadrul unui traumatism cranio-cerebral (leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce prin lovire cu corp dur, posibil furca si cadere lovire, cu craniul de un plan dur) intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

In ceea ce priveste individualizarea pedepsei ce urmeaza a-i fi aplicata inculpatului se vor avea in vedere dispozitiile art 72 Cp respectiv circumstantele reale ale faptei: aplicarea unei lovituri cu furca in zona capului dupa un incident minor in trafic,  natura infractiunii savarsite, valoarea sociala cea mai importanta ocrotita de lege lezata si urmarea faptei – pierderea vietii partii vatamate, dar si persoana inculpatului, in varsta de 29 ani, nescolarizat, fara loc de munca, implicat intr-o relatie stabila de concubinaj, are 3 copii, este  caracterizat ca o persoana cu caracter impulsiv  a mai primit in trecut o amenda administrativa tot pentru o infractiune cu violenta, a avut o atitudine sincera si de regret in cursul procesului penal, manifestand disponibilitate in ceea ce priveste latura civila a cauzei.

Referatul de evaluare intocmit in cauza a scos in evidenta faptul ca inculpatul a abandonat scoala dupa 2 clase, nu are nici o calificare,este sustinut de familia extinsa, prezinta o inclinatie spre agresivitate, fiind amendat contraventional pentru fapte prev de Legea nr. 61/1991, devenind recalcitrant cand se afla sub influenta alcoolului dar a primit si o amenda administrativa pentru infractiunea prev.de articol 180 alin.1 Cod penal, existenta acestor antecedente de incalcare a unor norme sociale si juridice, cu episoade de abuz de alcool constituie importanti factori de risc ai comportamentului infractional. Se apreciaza ca inculpatul si-ar putea indrepta conduita generala in conditiile in care pe durata executarii pedepsei va participa la programe de diminuare a agresivitatii si autocontrol,sub supravegherea unui organism specializat.

Fata de cele expuse urmeaza a dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa orientata spre minimul special prevazut de lege dupa aplicarea dispoz. articol 320/1 Cod penal respectiv 4 (patru) ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de loviri cauzatoare de moarte.

Se va face aplicarea art. 71 si art. 64 litera a teza a doua si litera b Cod Penal.

In baza art.88 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicata perioada arestarii preventive de la 13.09.2011 la zi si raportat la circumstantele reale dar si cele personale ale inculpatului, astfel cum au fost expuse detaliat mai sus, instanta constata ca subzista temeiul prev.art.148 lit.f Cod procedura penala, ca cercetarea in stare de libertate a inculpatului – persoana cu un potential violent ridicat – ar produce un pericol concret pentru ordinea publica, astfel ca in temeiul art.350 Cod procedura penala coroborat cu art.136 Cod procedura penala va mentine arestarea preventiva a acestuia.

Sub aspectul laturii civile se constata urmatoarele:

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov s-a constituit parte civila cu suma de 6193,39 reprezentand contravaloarea prestatiilor medico-sanitare acordate victimei.

Partea vatamata KSE -sotie supravietuitoare s-a constituit parte civila cu suma de 5000 lei daune materiale constand in contravaloarea cheltuielilor de inmormantare si pomenire ale victimei si suma de 100.000 Euro daune morale.

Partea vatamata minora KSB (nascuta la 08.12.1996) s-a constituit parte civila cu suma de 100.000 Euro daune morale si a solicitat despagubiri periodice in cuantum de 2000 lei lunar pana la terminarea studiilor.

Conform art. 998 Cod Civil orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara. De asemenea, potrivit art. 999 Cod Civil omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa.

Prin urmare, pentru a opera raspunderea civila delictuala, este necesar sa fie intrunite cumulativ urmatoarele conditii: sa existe o fapta ilicita, adica o actiune sau inactiune prin care se aduce atingere drepturilor subiective sau intereselor legitime ale persoanei vatamate; un prejudiciu, acele consecinte daunatoare de natura patrimoniala sau nepatrimoniala, efecte ale incalcarii drepturilor subiective sau intereselor legitime ale unei persoane; legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu; vinovatia autorului faptei ilicite.

Nu in ultimul rand, potrivit art. 1169 Cod Civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca, astfel ca sarcina probei daunelor materiale si morale revine partilor civile.

Vazand dispozitiile art.14, 346 Cod procedura penala raportat art.998 Cod civil ce reglementeaza raspunderea civila delictuala si art.313 din Legea nr.95/2006 va obliga inculpatul la plata catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov a contravalorii prestatiilor medico-sanitare acordate victimei KSM  (FO 32084/12.09.2011)  in perioada spitalizarii respectiv la suma de 6193,39 lei .

Analizand probatoriul administrat prin raportare la solutia pe latura penala a cauzei si la criteriile si elementele care au stat la baza acesteia, instanta apreciaza ca partile civile au suferit atat un prejudiciu material, cat si un prejudiciu moral, iar pentru stabilirea daunelor morale se va avea in vedere varsta victimei, implicarea acestuia in relatiile cu ceilalti membrii ai familiei.

Vazand chitantele depuse de partea civila KSE , obiceiul locului dar si acordul inculpatului, fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale prev.de art.998, 999, C.Civ va obliga  pe inculpat sa plateasca acestei parti civile  suma de 5000 lei cu titlu de daune materiale, constand in cheltuieli de inmormantare si pomenire.

Fata de dispozitiile art.998, 999 C.Civil, art.513 si urmatoarele din noul C.Civ ce reglementeaza obligatia legala de intretinere, imprejurarea ca victima  avea un loc de munca stabil si un venit lunar de aproximativ 700 lei, contribuind astfel  la intretinerea  fiicei minore KSB, aflate in cls a IX a(adeverinta la dosar), va obliga inculpatul sa plateasca acestei parti civile suma de 350 lei lunar cu titlu de prestatii periodice de la data faptei-12.09.2011 si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 ani. Desi inculpatul a fost de acord cu pretentiile acestei parti civile prin reprezentant legal instanta apreciaza ca nu se pot acorda despagubiri periodice intr-un cuantum de 2000 lei raportat la intretinerea acordata efectiv de tatal biologic decedat ca urmare a actiunii inculpatului, care avea un venit total de aproximativ 700 lei, principiul disponibilitatii neputand prevala fata de principiul imbogatirii fara justa cauza (ce s-ar produce prin acordarea unor despagubiri exagerate raportat la starea materiala si nevoile minorei dar si la cea a debitorului obligatiei).

Avand in vedere ca prin fapta inculpatului s-a suprimat viata unui barbat in varsta de 42 ani,generand un prejudiciu afectiv atat fiicei, cat si sotiei sale, cu care locuia efectiv, gospodarindu-se efectiv cu aceasta si constituind un sprijin moral si material pentru cele doua femei, in temeiul art.998, 999 C.Civ, articol 513 din Noul Cod Civil urmeaza a-l obliga  pe inculpat la plata de despagubiri cu titlu de daune morale in cuantum de 5.000 Euro sau contravaloarea in lei de la data platii  catre partea civila KSE  si suma de 20.000 Euro sau contravaloarea in lei de la data platii catre partea civila minora KSE . Va respinge surplusul pretentiilor formulate de partile civile ca neintemeiate .

In baza art 118 lit b CPP va dispune confiscarea speciala de la inculpat a doua furci de lemn-corpuri delicte utilizate de inculpat la savarsirea infractiunii,aflate la Camera de Corpuri delicte din cadrul Tribunalului Brasov,bunuri ce constituie mijloace materiale de proba si raman atasate dosarului cauzei.

In baza art 7 din Legea nr 76/2008 va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat in vederea introducerii profilului sau genetic in Sistemul National de Date Genetice Judiciare,prelevare care se va realiza la eliberarea din penitenciar.

In baza art 191 alin 1 CPP va obliga inculpatul sa plateasca statului suma de 1800 lei cheltuieli judiciare,in care se include onorariul aparatorului din oficiu.

In baza articol 193 Cod penal va obliga inculpatul sa plateasca partilor civile KSE  si KSE  suma de 1500 lei cheltuieli judiciare constand in onorariu aparator ales.

1