Infracţiuni de loviri cauzatoare de moarte. Individualizarea judiciară a pedepsei


Infracţiuni de loviri cauzatoare de moarte.  Individualizarea judiciară a pedepsei

SENTINŢA PENALĂ NR.115/P/20.10.2011

TRIBUNALUL

Asupra cauzei penale de faţă, constată:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte prevăzută de art. 183 Cod penal.

In fapt, s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că, la data de 19.07.2009 între inculpat şi victimă a apărut un conflict care s-a finalizat cu lovirea victimei şi căderea acesteia de la înălţime, urmată de producerea unor leziuni care ulterior au condus la deces.

Prin sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Neamţ, s-a dispus condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prevăzută de art. 183 Cod penal, la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea pedepsei sub supraveghere în condiţiile art. 862 Cod procedură penală, pe durata termenului de 6 ani şi 8 luni, instanţa făcând şi aplicarea dispoziţiilor art. 3201 Cod procedură penală privind recunoaşterea vinovăţiei de către inculpat.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel parchetul, care a fost admis prin decizia penală pronunţată de Curtea de Apel Bacău, a fost desfiinţată în totalitate sentinţa şi trimisă cauza pentru rejudecare, întrucât în mod greşit tribunalul a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei în procedura prevăzută de art. 3201 Cod procedură penală, cererea fiind formulată de către inculpat după începerea cercetării judecătoreşti şi administrarea de probe.

Din analiza actelor dosarului şi a probelor administrate în cursul urmăririi penale şi în faza de cercetare judecătorească, rezultă următoarele: Inculpatul locuieşte în comuna Cîndeşti, judeţul Neamţ, lucrează ocazional şi consumă băuturi alcoolice. În ziua de 19.07.2009, în jurul orelor 17.00, acesta a plecat de acasă şi s-a deplasat la barul de pe raza comunei Cîndeşti judeţul Neamţ cu intenţia de a consuma băuturi alcoolice. Acesta şi-a cumpărat un pahar cu vin, după care s-a aşezat pe o bancă amplasată vis-a-vis de bar, alături de martori. La faţa locului a venit şi victima, care îl cunoştea pe inculpat şi care, de asemenea era un consumator fervent de băuturi alcoolice.

La un moment dat inculpatul a plecat la toaleta din apropiere, iar când a revenit a constatat faptul că victima îi băuse paharul cu vin. Acest fapt a provocat o discuţie contradictorie între cei trei, care au început să se îmbrâncească şi să se lovească reciproc.

În timpul conflictului inculpatul a împins victima – care se afla cu spatele către malul pârâului „Gândeasca” – apă ce trece prin faţa barului unde cei menţionaţi mai sus consumau băuturi alcoolice. Întrucât diferenţa de nivel dintre locul unde se aflau cei doi şi albia pârâului era de 2,80 m, în momentul în care a fost împins peste gardul din apropiere – înalt de aproximativ 40 cm – victima a căzut, în cap, iar inculpatul a căzut de asemenea peste el, fiind tras de către în încercarea de a se agăţa de ceva.

În urma impactului cu solul, victima a suferit leziuni care au necesitat intervenţia iniţială a celor din jur – având în vedere imposibilitatea acesteia de a se deplasa – şi ulterior intervenţia Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, care a transportat-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. S-a constatat faptul că victima a suferit o fractură cominutivă arc posterior C-4, C-5, C-6, care a determinat o tétraplégie flască, leziuni care au necesitat transferul victimei la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Ulterior, datorită gravităţii leziunilor suferite la data de 28.07.2009 victima a decedat.

Potrivit raportului medico-legal de necropsie întocmit de către Institutul de Medicină Legală Iaşi – nr. 7805/23.10.2009 moartea victimei a fost violentă. Ea s-a datorat „insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa unui traumatism cranio-vertebral, cu fracturi de arcuri posterioare ale vertebrelor cervicale C-4, C-5, C-6 şi contuzie medulară, complicat în evoluţie cu bronhopneumonie”. Leziunile s-au putut produce prin cădere, cu impact cranian de suprafeţe dure, auto sau heteropropulsie. La nivelul pleoapei ochiului drept victima a prezentat o echimoză, ce putea fi produsă prin lovire cu mijloc contondent, ceea ce explică agresiunea învinuitului faţă de aceasta.

Prin declaraţiile date la urmărirea penală şi în instanţă, inculpatul a declarat că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în rechizitoriu, regretă că prin acţiunea sa a determinat decesul victimei, fiind de acord şi cu plata despăgubirilor solicitate de părţile civile.

În cursul cercetării judecătoreşti au fost audiaţi martorii din lucrări, prin depoziţiile cărora se confirmă incidentul ce a avut loc la data de 19.07.2009 între inculpat şi victimă, probe care se coroborează cu recunoaşterea inculpatului şi concluziile raportului medico legal de necropsie nr. 7805/23.10.2009 întocmit de IML Iaşi, ce a concluzionat că moartea victimei a fost violentă.

Potrivit dispoziţiilor art. 183 Cod penal, constituie infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, faptele prevăzute de art. 180 – 182 Cod penal, care a avut ca urmare moartea victimei. Din dispoziţiile legale menţionate rezultă că în latura obiectivă a infracţiunii, legiuitorul a incriminat ca acţiuni alternative, acţiunile de lovire sau orice alte violenţe, vătămarea corporală şi vătămarea corporală gravă care a avut drept consecinţă moartea unei persoane.

Din analiza probelor administrate în cauză, respectiv declaraţiile de martori, procesul verbal de cercetare la faţa locului, recunoaşterea inculpatului şi concluziile raportului medico legal de necropsie întocmit de IML Iaşi, tribunalul reţine că acţiunile inculpatului, de a exercita lovirea şi împingerea victimei – fapt ce a determinat căderea acesteia de la înălţime – au avut drept consecinţă cauzarea de leziuni care au determinat decesul acesteia. In drept, fapta comisă de inculpat întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte prevăzută de art. 183 Cod penal.

Constatând vinovăţia inculpatului, în procesul de individualizare a pedepsei, instanţa va da eficienţă criteriilor generale, prevăzute de art. 72 Cod penal privitoare la gradul ridicat de pericol social al infracţiunii comise, consecinţele produse de comiterea infracţiunii, limitele de pedeapsă prevăzute de lege, persoana inculpatului şi poziţia procesuală a acestuia.

Din fişa  de cazier a  inculpatului rezultă că nu posedă antecedente penale, iar din caracterizarea eliberată de Primăria comunei Cîndeşti judeţul Neamţ, rezultă că acesta este un om muncitor, cu o bună conduită morală şi civică, nu a creat probleme autorităţilor locale şi are o comportare bună în familie şi societate, considerente în raport de care, în favoarea sa vor fi reţinute şi circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 – 76 lit. b Cod penal şi se  va dispune condamnarea la pedeapsa închisorii stabilită sub minimul special prevăzut de lege şi de natură a asigura scopul prevăzut de art. 52 Cod penal.

In raport de criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 Cod penal, de circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, ţinând seama de recunoaşterea faptei şi de regretul manifestat, că forma de vinovăţie cu care a acţionat inculpatul a fost praeterintenţia,  că acesta nu are antecedente penale şi nu există date din care să rezulte că ar fi avut o conduită contrară regulilor de convieţuire socială, tribunalul constată îndeplinite cerinţele prevăzute de  art. 861 Cod penal şi apreciind că reeducarea acestuia se va putea realiza şi fără executarea efectivă a pedepsei închisorii, va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de art. 863 Cod penal.