Contract de asociere în participaţiune Contract de închiriere Cererea privind rambursarea TVA Procedura prevăzută de OUG nr 13 din 2001 Citarea organului constatator


C.A. Ploieşti, decizia nr. 109 din 31 ianuarie 2002

Prin sentinţa civilă nr. 709 din 27.09.2002 pronunţată de Tribunalul Buzău a fost respinsă contestaţia formulată de reclamanta societate comercială împotriva deciziei din 5 iunie 2001 emisă de pârâta D.G.F.P. Buzău.În motivarea hotărârii, instanţa de fond a reţinut că organele de control ale Administraţiei Financiare Buzău nu au aprobat cererea formulată de reclamantă, de rambursare a TVA în sumă de 15.625.933 lei pentru perioada octombrie 2000 – februarie 2001, având în vedere că, în realitate, între reclamantă şi o altă societate comercială s-a încheiat un contract de închiriere, chiar dacă părţile au denumit acest contract de asociere în participaţiune, astfel că este datorată TVA de către contestatoare, aşa cum s-a stabilit prin decizia menţionată a D.G.F.P. Buzău, care a respins contestaţia.

Împotriva sentinţei civile nr. 709 a Tribunalului Buzău a declarat recurs reclamanta, care a considerat că hotărârea este netemeinică şi nelegală.Astfel, recurenta a arătat că a încheiat cu o altă societate comercială un contract de asociere în participaţiune, iar nu un contract de închiriere, aşa cum greşit a stabilit instanţa de fond, care a încălcat prevederile art. 969, art. 973 şi art. 977 C. civ.La termenul din 31 ianuarie 2002, recurenta, prin apărătorul său, a invocat şi motivul de recurs de ordine publică privind necitarea în cauză şi a organului constatator, respectiv Administraţia Financiară a municipiului Buzău, care a întocmit procesul-verbal din 10 aprilie 2001, act prin care nu s-a aprobat cererea contestatoarei de rambursare a TVA.Recursul a fost considerat fondat.Prin procesul-verbal încheiat la data de 10 aprilie 2001 de inspectori din cadrul Administraţiei Financiare a municipiului Buzău nu s-a aprobat cererea reclamantei de rambursare a sumei de 15.625.933 lei reprezentând TVA pentru perioada octombrie 2000 – februarie 2001.În baza prevederilor O.U.G. nr. 13/2001, contestatoarea a formulat contestaţie, soluţionată prin decizia emisă de D.G.F.P. Buzău, act administrativ-jurisdicţional împotriva căruia reclamanta a formulat acţiunea la instanţa competentă.Deoarece actul constatator, respectiv procesul-verbal din 10 aprilie 2001, a fost întocmit de agenţi din cadrul Administraţiei Financiare a municipiului Buzău, se impunea citarea în cauză şi a organului constatator, nu numai a D.G.F.P. Buzău, care a soluţionat contestaţia prin decizia atacată.În consecinţă, pentru considerentele arătate, deoarece sentinţa civilă nr. 709/2001 a Tribunalului Buzău este afectată de nulitatea prevăzută de art. 304 pct. 5 C. proc. civ., se impune admiterea recursului, casarea sentinţei atacate şi trimiterea cauzei spre rejudecare, cu citarea şi a Administraţiei Financiare a municipiului Buzău.