Dispoziţiile art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 reglementează termenul până la care se poate introduce acţiunea în anulare a hotărârii adunării generale a acţionarilor -15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Nerespectarea acestui termen este sancţionată cu decăderea din dreptul de a ataca în justiţie o atare hotărâre, conform prevederilor art. 103 alin. 1 C. pr. civ.
Nerespectarea acestui termen este sancţionată cu decăderea din dreptul de a ataca în justiţie o atare hotărâre, conform prevederilor art. 103 alin. 1 C. pr. civ.
Legea nu interzice sesizarea instanţei cu acţiune în anulare înaintea îndeplinirii formalităţilor de publicitate.
Prin acţiunea înregistrată sub nr. 845/2000, Societatea “X.” a solicitat, în contradictoriu cu S.C. “Z.”-S.A. Slobozia, anularea hotărârii adunării generale a acţionarilor societăţii pârâte, din data de 11.04.2000, apreciată ca nelegală, cu referire la măsurile adoptate privind transformarea persoanei juridice în societate de tip închis, delegarea către consiliul de administraţie a atribuţiilor privind constituirea de societăţi noi, sau prin achiziţionarea de acţiuni de la existente, fiind cerută suspendarea executării atacate până la soluţionarea pricinii, cu cheltuieli de judecată.
Tribunalul Ialomiţa, prin sentinţa nr. 408/2000 a respins acţiunea, ca prematur formulată.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că, în speţă, la data promovării, hotărârea atacată nu era publicată în Monitorul Oficial, fiind încălcate prevederile art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, coroborate cu dispoziţiile art 103 C. pr. civ.
împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta S.C. “X.” – S.A.
Prin decizia nr. 3486/2000, Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a admis apelul, a desfiinţat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă: Tribunalul Ialomiţa.
S-a reţinut, prin această decizie, că dispoziţiile art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 reglementează termenul până la care se poate introduce acţiunea în anulare a hotărârii adunării generale a acţionarilor-15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Nu există însă nici o reglementare legală care să interzică sesizarea instanţei cu o asemenea petiţie, înaintea îndeplinirii formalităţilor de publicitate, prevederile art. 130 alin. 4 din acelaşi act normativ, acestea reprezentând doar o condiţie pentru ca hotărârea adunării generale să fie opozabilă terţilor.
Hotărârea adunării generale a acţionarilor produce efecte de la data adoptării sale, născând astfel, de la aceeaşi dată, dreptul reclamantei, în calitate de acţionar, de a o ataca în justiţie. (Judecator Georgeta Tilimpea)
(Secţia comercială, decizia nr. 1924/2000)