Prin rechizitoriul nr.850/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc inculpatul K.D. a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev.de art. 184 al.1 Cod penal.
În sarcina inculpatului în fapt s-a reţinut că prin montarea unui stâlp de ţeavă din metal pe care a sudat un şurub ascuţit, i-a cauzat leziuni corporale părţii vătămate G.J., care deplasându-se pe jos pe strada S. spre strada B. G. din O. S., s-a agăţat cu piciorul de şurubul ascuţit sudat pe stâlp. Acesta a suferit leziuni corporale constând într-o plagă tăiată de 4 cm lungime şi 1 cm adâncime la nivelul gambei stângi, deasupra maleolei interne, timpul de îngrijire medicală fiind de 12-14 zile.
Din actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:
La data de 11 iulie 2008 partea vătămată G.J. a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc o plângere penală împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă (f.5).
Din actele dosarului rezultă că inculpatul locuieşte pe strada S. din O.S. Imobilul său se învecinează cu restaurantul „G.”. Inculpatul a avut mai multe probleme şi neplăceri cu clienţii restaurantului care şi-au parcat autoturismele în faţa porţii sale. Petru a determina persoanele respective ca nu-şi mai parcheze autoturismele în faţa porţii, inculpatul, fără a avea aprobare sau autorizaţie din partea organelor abilitate, a amplasat un stâlp de ţeavă din metal pe partea carosabilă a străzii Sântimbru în dreptul porţii de acces, la o distanţă de circa 2,90 m faţă de poartă. Pe acest stâlp, la o înălţime de circa 20 cm, inculpatul a sudat un şurub ascuţit care avea rolul de a înţepa anvelopele autoturismelor care ar fi parcat lângă stâlp (f.9, 18-22).
La data de 13 mai 2008, în jurul orelor 14,00 partea vătămată G.J. a ieşit din restaurantul „G.” şi s-a deplasat pe strada S. spre strada B.G.. În momentul în care a trecut pe lângă stâlpul montat de inculpat pe stradă partea vătămată s-a agăţat cu piciorul de şurubul ascuţit sudat pe stâlp. Aceasta a suferit leziuni corporale constând într-o plagă tăiată de 4 cm lungime şi 1 cm adâncime la nivelul gambei stângi, deasupra maleolei interne.
Din certificatul medico-legal eliberat de Cabinetul de Medicină Legală Odorheiu Secuiesc rezultă că timpul de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor suferite de partea vătămată este de 12-14 zile (f.12).
Partea vătămată se constituie ca parte civilă în cauză cu sumele de 5.000 lei daune materiale şi 13.000 lei daune morale (f.6).
Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev.de art. 184 al.1 Cod penal.
Inculpatul nu posedă antecedente penale (f.25).
În declaraţiile sale date în faţa organelor de urmărire penală a recunoscut fapta comisă arătând că scopul lui nu a fost provocarea de leziuni părţii vătămate, regretă cele întâmplate şi ar vrea să se împace cu aceasta, dar consideră că pretenţiile acesteia sunt mari, iar sumele respective nu poate să le achite. Totodată inculpatul a recunoscut că nu a avut aprobare pentru instalarea stâlpului (f.23, 24, 26, 28).
Această faptă se stabileşte prin: plângerea şi declaraţia părţii vătămate (f.6, 7), declaraţia martorului (f.15), adresa Primăriei Odorheiu Secuiesc (f.27), planşe foto (f.9, 10, 21, 22), certificatul medico-legal (f.12), declaraţiile inculpatului (f.23, 24, 26, 28).
Prin declaraţia dată la termenul de judecată din 16 februarie 2009 inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, arătând că el a amplasat acel stâlp ca să protejeze zona din faţa porţii imobilului său şi să asigure intrarea şi ieşirea lui cu autoturismul, neavând nici un moment intenţia să cauzeze cuiva vătămări corporale. Mai arată că el a solicitat de nenumărate ori organelor competente să rezolve situaţia creată – în acest sens depunând o serie de acte (f.33, 38-45).
În ceea ce priveşte latura civilă inculpatul în principiu a fost de acord cu plata penalităţilor pe seama părţii civile, însă consideră exagerată pretenţia de 18.000 lei formulată de partea civilă G.J. în raport cu leziunile provocate şi timpul de îngrijire medicală acordată (f.33, 38).
La individualizarea şi dozarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev.de art. 184 al.1 Cod penal, instanţa va avea în vedere pericolul social concret al faptei raportat la condiţiile de săvârşire, de persoana inculpatului care nu are antecedente penale, a avut un comportament sincer în cursul procesului penal şi apărările invocate de către el. În art. 184 al.1 Cod penal fiind prevăzută pedeapsa închisorii, alternativ cu pedeapsa amenzii, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei amenzii la nivelul special prev.de art.63 al.3 Cod penal în suma de 300 lei va atinge efectul preventiv educativ urmărit de lege.
Cu referire la pretenţiile civile formulate de inculpat prin plângerea penală şi susţinute prin declaraţia dată (f.27), de 5.000 lei daune materiale şi 13.000 lei daune morale, instanţa le consideră exagerate.
Apreciază că actul depus la dosar de către S.C. B. SRL C.S. denumit „D.” a fost întocmit „p.c.” nefiind dovedit că în perioada vindecării partea civilă ar fi avut o pierdere materială de 5.000 lei.
În raport de prejudiciul material şi moral suferit în urma producerii leziunilor ca rezultat al faptei inculpatului şi vindecarea acestora într-un timp rezonabil, apreciază că acordarea sumei de 2.000 lei cu titlu de daune morale este îndestulătoare.
Având în vedere cele de mai sus instanţa va condamna inculpatul K.D. pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev.de art. 184 al.1 Cod penal cu aplic. art. 63 pct. 3 la 300 lei amendă .
Va obliga pe inculpat să plătească pe seama părţii civile G.J. suma de 39,00 lei reprezentând contravaloarea eliberării certificatului medico legal şi 2000 lei reprezentând daune morale.
Va obliga pe inculpat să plătească în favoarea statului suma de 200 lei cheltuieli judiciare.