Sindicat.COndiţiile legale pentru reprezentativitate.


5.Sindicat.Condiţiile legale pentru reprezentativitate.

Din coroborarea criteriilor de reprezentativitate prevăzute în art. 17 al. 1 lit. c şi art. 18 alin. 3 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă modificată şi completată prin Legea nr. 143/1997 rezultă că pentru a participa la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, o organizaţie sindicală trebuie să îndeplinească trei condiţii:

-să aibă statut legal de organizaţie sindicală;

-numărul de membri ai sindicatului să reprezinte cel puţin 1/3 din numărul salariaţilor unităţii;

-să fie afiliată la o organizaţie sindicală reprezentativă.

Din interpretarea coroborată a celor două texte de lege rezultă îndeplinirea cumulativă a celor trei condiţii şi nu rezultă o aplicare alternativă a primelor două condiţii în raport de cea de-a treia.Tribunalul Hunedoara-secţia civilă-decizia civilă nr.976/R/28 noiembrie 2005.

Prin sentinţa civilă nr. 270/2004 pronunţată de Judecătoria Orăştie s-a admis cererea formulată de reclamanta SC S.R. SRL Orăştie împotriva pârâtului Sindicatul S” Orăştie, şi în consecinţă s-a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile de reprezentativitate ale Sindicatului S” Orăştie pentru negocierea contractului colectiv de muncă cu patronatul SC SR SRL Orăştie, şi s-a respins cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenientul Sindicatul Si” Orăştie.

Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a motivat că prin sentinţa civilă nr. 8/PJ/2003 pronunţată de Judecătoria Orăştie s-a constatat că Sindicatul Speranţa S” îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate pentru negocierea contractului colectiv de muncă, dar ulterior, în vara anului 2003, retrăgându-se 80 de salariaţi din sindicat, acesta nu mai are cel puţin o treime din numărul salariaţilor unităţii, rămânând doar 2-3 membri, astfel că nu mai sunt îndeplinite cumulativ cerinţele art. 17 lit. c din Legea nr. 130/1996 pentru ca sindicatul să negocieze contractul colectiv de muncă.

Prin decizia civilă nr. 976/R/28 noiembrie 2005, pronunţată de Tribunalul Hunedoara-Secţia civilă s-a respins ca nefondat recursul civil introdus de pârâtul Sindicatul S” Orăştie împotriva acelei sentinţe.

În considerentele deciziei s-a reţinut că prin decizia nr. 68/18 aprilie 2000 pronunţată de Curtea Constituţională s-a reţinut că stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească sindicatele pentru a putea participa la negocierea contractului colectiv de muncă este atributul exclusiv al legiuitorului, ea făcând obiectul Legii nr. 130/1996. Interpretarea aplicării dispoziţiilor art. 17 alin. 1 lit. c şi art. 18 alin. 3 din Legea nr. 130/1996 o face instanţa de judecată, iar prin decizia civilă nr. 151/19 ianuarie 2000 Curtea Supremă de Justiţie-Secţia de administrativ, s.a pronunţat în sensul îndeplinirii cumulative a condiţiilor sus menţionate.

La data pronunţării sentinţei civile nr. 8/PJ/2003 a Judecătoriei Orăştie, Sindicatul S” Orăştie îndeplinea aceste condiţii.

În prezent, el nu mai îndeplineşte cerinţa ca membrii săi să reprezinte cel puţin 1/3 din numărul total al salariaţilor reclamantei, deoarece acest sindicat ( extern reclamantei) mai are în prezent doar 14 membri angajaţi ai reclamantei, din totalul de 902 angajaţi ai acesteia.

De asemenea, el nu mai îndeplineşte nici condiţia de afiliere la o organizaţie sindicală reprezentativă, condiţie pe care o îndeplinea anterior prin afilierea la Federaţia Naţională a Sindicatelor Solidaritatea 90 Bucureşti, ce era federaţie reprezentativă la nivelul ramurii din care face parte reclamanta, deoarece din luna august 2005, Sindicatul S” Orăştie este afiliat la Federaţia Sindicală Metarom care nu este reprezentativă la nivelul ramurii din care face parte SC SR SRL, în sensul dispoziţiilor art. 41 alin. 2 din Legea nr. 54/2003.