Domeniu: infracţiunea de violare de domiciliu
Tip: sentinţă
Nr. 154/05.05.2008
Autor: Judecătoria Adjud
Infracţiunea de violare de domiciliu – latura obiectivă;
Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud nr. 1218/P/2007 s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C.F, pentru infracţiunea de violare de domiciliu, prev. de art. 192 alin. 2 Cod penal.
S-a reţinut in actul de sesizare ca in noaptea de 04/05.12.2007, a pătruns, fără consimţământul părţii vătămate V.A. in locuinţa acesteia şi a refuzat sa op părăsească la solicitarea expresă a părţii vătămate.
Inculpatul a recunoscut ca s-a dus in domiciliul părţii vătămate deşi nu a avut consimţământul acesteia pentru a intra acolo, dar a susţinut ca atunci când i s-a cerut sa plece a părăsit locuinţa. A solicitat, prin avocat, a se dispune achitarea lui, conform art. 10 lit. d Cod procedura penala, susţinând ca pentru existenta infracţiunii de violare de domiciliu, este necesar a fi întrunite cumulativ cele doua condiţii: pătrunderea fara drept şi fără consimţământul părţii vătămate in locuinţa si refuzul de a părăsi locuinţa, in speţa aceasta din urma condiţie nefiind îndeplinita.
Instanţa a înlăturat solicitarea inculpatului si a dispus condamnarea lui, reţinându-se ca latura obiectivă a infracţiunii de violare de domiciliu se poate realiza prin doua modalităţi de săvârşire: pătrunderea intr-o locuinţa fără drept şi fără consimţământul părţii vătămate si refuzul de a le părăsi la cererea persoanei care foloseşte locuinţa, comiterea doar a uneia dintre ele realizând elementul material al infracţiunii. In speţă, inculpatul a comis infracţiunea in prima modalitate, de pătrundere fără drept.