ORDONANŢA PREŞEDINŢIALĂ. CERERE PRIVIND ANULAREA UNOR LICITAŢII


Cererea având ca obiect anularea unei licitaţii publice de vânzare de acţiuni nu poate fi admisă pe calea ordonanţei preşedinţiale, nefiind îndeplinite prevederile art. 581 C. pr. civ. referitoare la păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere sau la prevenirea unei pagube iminente.

Prin cererea înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială, trimisă prin declinare de competenţă, conform sentinţei civile nr. 15 din 21 ianuarie 2000 a Curţii de Apel Alba, reclamanta S.C. “R.L.B.” Deva a chemat în judecată pe pârâtul F.P.S., solicitând ca, pe calea ordonanţei preşedinţiale să se dispună anularea licitaţiei publice organizată pentru data de 25.09.2000 în vederea vânzării pachetului de acţiuni de 100% deţinute la S.C. “A 2000” – S.A. şi, în subsidiar, să se dispună suspendarea acestei licitaţii până la soluţionarea cererii de obligare la încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu privire la imobilele individualizate în cerere, situate în Deva.

S-a arătat că, în baza unor contracte de asociere, reclamanta deţine spaţiile menţionate, că, deşi a solicitat proprietarului spaţiilor – S.C. “A 2000” – S.A. şi acţionarului majoritar vânzarea activelor, cererile nu s-au rezolvat. De la construirea lor, aceste spaţii au avut destinaţia de librărie, iar pe parcurs reclamanta le-a adus o serie de îmbunătăţiri. Pârâtul a publicat în presă la data de 24 decembrie 1999 oferta de vânzare de acţiuni prin licitaţie cu strigare,

însă aceasta încalcă dispoziţiile legale referitoare la dreptul de a cumpăra activele.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a respins cererea, ca nefondată.

Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că pârâtul a organizat, la data de 25 ianuarie 2000, licitaţie publică pentru vânzarea pachetului de 100% din acţiunile deţinute la S.C. “A 2000” – S.A., că, potrivit dispoziţiilor art. 27 din Legea nr. 99/1999, societăţile comerciale care au în derulare contracte de locaţie de gestiune, închiriere sau asociere în participaţiune pot vinde sau încheia contracte de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, prin negociere directă cu locatarii sau asociaţii în activele pe care le utilizează reprezentând mai mult de 15% din valoarea acestora, iar potrivit alineatului 2 din acelaşi articol vânzarea se desfăşoară cu acordul instituţiei publice implicate.

Reclamanta nu a dovedit că deţine spaţiile respective în baza unui contract de locaţie de gestiune, închiriere sau asociere în participaţiune şi nici că investiţiile sale reprezintă mai mult de 15% din valoarea activelor pe care le deţine.

Ca atare, prevederile art. 591 C. pr. civ. privind păstrarea dreptului ce s-ar păgubi prin întârziere sau prevenirea unei pagube iminente nu sunt îndeplinite.

Pentru investiţiile făcute, reclamanta are altă cale de realizare a contravalorii acestora.

Pe de altă parte, dispoziţiile cuprinse în art. 27 din Legea nr. 99/1999 nu sunt imperative deoarece “societăţile comerciale îşi pot vinde activele”.

(Secţia comercială, sentinţa nr. 132/2000)

NOTĂ: Hotărârea a dvenit irevocabilă prin nerecurare. (Judecator Liliana Crangasu)