Este admisibilă cererea de ordonanţă preşedinţială având ca obiect suspendarea scoaterii la vânzare a pachetului de acţiuni aparţinând unei societăţi comerciale, reclamanta făcând dovada aparenţei dreptului, fiind titulara unui contract de locaţie de gestiune; măsura urmează să-şi producă efectele până la soluţionarea acţiunii prin care s-a solicitat transformarea contractului de locaţie de gestiune în contract de leasing.
Competenţa materială de soluţionare a cauzei aparţine tribunalului, în speţă fiind incidente dispoziţiile Legii nr. 133/1999, care, deşi conţine norme speciale în această materie, nu derogă de la dispoziţiile C. pr. civ., ci se completează cu acestea.
Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, “A.” – S.A. a chemat în judecată pe pârâtul F.P.S., solicitând ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială să se dispună suspendarea scoaterii la vânzare a acţiunilor Societăţii Comerciale “R.” – S.A.
Prin sentinţa nr. 5652/1999, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a respins, ca nefondată, excepţia necompetenţei materiale invocată de pârâtă, a admis cererea şi a suspendat scoaterea la vânzare a acţiunilor până la soluţionarea dosarului de fond. împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta. Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a respins apelul, ca nefondat. Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că dispoziţiile Legii nr. 99/1999 conţin norme speciale cu privire la competenţa materială a instanţelor de judecată, însă, în cauză, sunt incidente dispoziţiile Legii nr. 133/1999, care, la rândul lor, prevăd norme speciale şi care nu derogă de la dispoziţiile C. pr. civ., ci se completează cu acestea.
în consecinţă, întemeiat, tribunalul a respins excepţia de necompetenţă materială şi a reţinut cauza spre soluţionare.
Cu privire la celelalte critici, s-a reţinut că, prin înstrăinarea pachetului de acţiuni deţinut de F.P.S. la Societatea Comercială “R.” – S.A., reclamanta ar pierde dreptul de a obţine transformarea contractului de locaţie de gestiune în contract de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare, înlăturându-se susţinerea apelantei că reclamanta nu face dovada vreunei pagube şi că nu dovedeşte aparenţa dreptului, în condiţiile în care sunt incidente dispoziţiile Legii nr.133/1999.
Din actul intitulat “Lista nr. 19 cu societăţile comerciale care se scot la vânzare”, la poziţia nr. 28 este înregistrată Societatea Comercială “R.” – S.A.
Curtea urmează a înlătura şi criticile ce au vizat faptul că reclamanta nu a probat urgenţa măsurii, ca şi faptul că nu s-a declanşat nici o procedură de vânzare, acţiunea fiind considerată ca lipsită de obiect.
Cu privire la lipsirea acţiunii de caracterul vremelnic, critica este neîntemeiată, atâta vreme cât suspendarea s-a dispus până la soluţionarea dosarului de fond, înregistrat pe rolul Tribunalul Bucureşti, cu nr. 7858/1999, care are ca obiect transformarea contractului de locaţie de gestiune nr. 884/30.09.1992, în contract de leasing, conform certificatului de grefă eliberat de Tribunalul Bucureşti, depus la dosarul cauzei. (Judecator Liliana Crangasu)
(Secţia comercială, decizia nr. 1222/2000)