REORGANIZARE JUDICIARĂ SI FALIMENT. ÎNREGISTRAREA CREANŢELOR. CONTESTATII. TERMEN. NOTIFICARE


Creditorilor cărora creanţele le-au fost contestate de debitori, lichidator sau alt creditor, li se va notifica termenul stabilit de judecătorul sindic pentru soluţionarea contestaţiilor. Termenul nu va putea depăşi 20 de zile de la emiterea notificării.

Prin contestaţia înregistrată la Tribunalul Bucureşti, sub nr. 4.162/1999, “P.l.l.” a solicitat instantei să dispună înscrierea creanţei sale în lista creditorilor debitorului S.C. “S.P.” – S.R.L.

în motivarea cererii, reclamanta a arătat că expertul desemnat de judecătorul sindic cu stabilirea creditorilor debitoarei, i-a omis creanţa din raport.

Prin sentinţa civilă nr. 1.430/8.03.2000, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că declaraţia de creanţă nu a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile art. 89 din aceeaşi lege, înscrisurile ataşate nu reprezintă dovada deplină a creanţei şi nu s-a respectat de către contestator art. 97 din acelaşi act normativ.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta, care a criticat-o pentru nelegalitate şi netemeinicie. Recursul este fondat.

Examinând actele şi lucrările cauzei, în raport de dispoziţiile legale în materie, Curtea constată că:

în temeiul art. 87 din Legea nr. 64/1995, lichidatorul este obligat să trimită fiecărui creditor o notificare, în care să precizeze termenul limită pentru înregistrarea creanţelor împotriva debitorului.

O astfel de notificare nu rezultă că ar fi fost trimisă petiţionarului. în aceste condiţii, într-adevăr cererea depusă de creditor la 11.01.1999 nu cuprinde toate datele prevăzute, însă se reţine că la aceasta au fost ataşate acte, din care rezultă incontestabil drepturile creditorului.

în această situaţie, lichidatorul trebuie săîncunoştinţeze creditorul pentru a completa, eventuai, cererea, nefiind îndreptăţit să nu ţină seama de ea, iar în eventualitatea că “îi contestă creanţa”, potrivit dispoziţiilor art. 97 din aceeaşi lege, era obligat să notifice creditorului termenul stabilit de judecătorul sindic pentru şedinţa în care se vor soluţiona contestaţiile, termen ce nu putea depăşi 20 de zile de la notificare.

Aşadar, nu se poate reţine motivarea sentinţei Tribunalului Bucureşti, că petentul nu a respectat dispoziţiile art. 97 din Legea nr. 64/1995, pentru că acestea se referă la contestaţiile formulate de “debitor”, “lichidator” sau de “alt creditor” cu privire la creanţele celor ce au solicitat înscrierea în tabelul creditorilor şi nicidecum la contestaţia formulată de creditorul nemulţumit că a fost omis de pe lista creditorilor, deşi nici unul din cei prevăzuţi de art. 97 nu i-a contestat în mod legal creanţa.

în consecinţă, Curtea constată că instanţa de fond a făcut o aplicare greşită a dispoziţiilor legale în materie, astfel că recursul este întemeiat.

Faţă de considerentele de mai sus, Curtea constată că sentinţa atacată este netemeinică şi nelegală şi urmează a fi casată prin admiterea recursului şi, în fond, va admite contestaţia formulată de reclamanta creditoare dispunând înscrierea acesteia în lista creditorilor. (Judecator Adriana-Teodora Bucur)

(Secţia comercială, decizia nr. 471/2000)