CONCEDIERE COLECTIVA. NERESPECTAREA CERINTELOR LEGALE Contracte de muncă


Tribunalul Suceava, prin sentinta civila nr. 470 din 19.05.2004, a respins, ca nefondata, actiunea contestatoarei T. I., in contradictoriu cu intimata S.C. „A” S.A. Suceava, cu motivarea ca, datorita unor dificultati reale, s-a luat masura disponibilizarii unui numar de 270 de salariati, datorita desfiintarii posturilor.

Curtea de Apel Suceava, prin decizia civila nr. 18 din 17.01.2005, a admis recursul contestatoarei si, modificand sentinta, a dispus anularea deciziei nr. 100 din 20.10.2003 si a obligat intimata la reintegrarea reclamantei pe postul detinut anterior si la plata despagubirilor egale cu drepturile salariale si alte drepturi de care ar fi beneficiat, reactualizate in functie de rata inflatiei, pentru urmatoarele considerente:

Potrivit contractului colectiv de incheiat la nivel de unitate, valabil la data concedierii reclamantei, cat si raspunsul dat de I.T.M. Suceava cu privire la situatia angajarilor de personal in perioada 20.05.2002, data reorganizarii unitatii si pana la desfacerea contractului de munca, se constata ca nu au fost respectate disp. art. 51 alin. 1 – 53 din Codul muncii, in sensul ca nu s-a comunicat alt loc de munca, nu au fost respectate criteriile de ordine, nefiind comunicata nici situatia angajarilor de personal.

S-a retinut ca fiind intemeiata si critica privind faptul ca, de la data aprobarii planului de restructurare si pana la emiterea deciziei de concediere, a trecut mai mult de 1 an, iar in aceasta perioada s-au efectuat angajari de personal, nefiind respectate dispozitiile art. 51, 72 si urm. din Codul muncii si ale contractului colectiv de munca, formand convingerea instantei ca postul nu a fost efectiv si real desfiintat.