TRIBUNALUL HUNEDOARA. SECŢIA LITIGII DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE. SENTINŢA NR. 906/LM/2008
Prin sentinţa civilă nr. 906/LM/2008, Tribunalul Hunedoara a respins acţiunea in conflict de drepturi formulată de reclamantul S.L.S.A.P.L. în numele şi pentru membrii de sindicat, împotriva pârâţilor C.L.D. şi P.M.D., prin care s-a solicitat acordarea unui ajutor în sumă fixă neimpozabilă de 200 lei salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, acordarea indemnizaţiei de hrană în sumă fixă de 8 lei/zi lucrătoare/salariat, precum şi obligarea pârâţilor să cuprindă în buget sumele necesare acordării drepturilor solicitate.
În cuprinsul hotărârii, prima instanţă a reţinut că în temeiul art. 157 alin. 2 Codul Muncii, sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative.
Potrivit art. 12 alin. 1 din Legea nr. 130/1996, contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor bugetare însă prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
Or, prin Actul Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă nr. 1/2007 s-a prevăzut acordarea drepturilor suplimentare în sumă de 200 lei cu ocazia zilei de 8 Martie şi în suma de 80 de lei/zi lucrătoare pentru toţi salariaţii, cu încălcarea prevederilor art. 12 alin. 1 din Legea nr. 130/1996, dat fiind că asemenea drepturi nu sunt prevăzute în legile speciale ce reglementează salarizarea, drepturile şi obligaţiile personalului din administraţia publică locală.
Raportat la prevederile art. 7 alin. 2 din Legea nr. 130/1996, se reţine că doar contractele colective de muncă încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor.
Prin urmare, drepturile salariale de care beneficiază personalul din administraţia publică locală sunt prevăzute de legi speciale de salarizare şi se achită din fondurile defalcate special de la bugetul local, neputând fi negociate.
In plus, chiar în cuprinsul Actului Adiţional nr. 1 /2007 se prevede la art. 17 alin. 9 că „sumele prevăzute în prezentul Act Adiţional vor fi achitate în funcţie de prevederile bugetare din Bugetul general al Municipiului Deva”, fiind prin urmare necesar ca mai întâi să fie asigurate sursele de finanţare pentru acordarea acestor drepturi.
Soluţia instanţei de fond a rămas irevocabilă ca urmare a respingerii recursului promovat de reclamantul S.L.S.A.P.L., prin decizia nr. 111/30 ianuarie 2008 a Curţii de Apel Alba-Iulia.