REORGANIZARE JUDICIARĂ SI FALIMENT. ÎNTINDEREA RĂSPUNDERII MEMBRILOR ORGANELOR DE CONDUCERE


Cuantumul pasivului la suportarea căruia pot fi obligaţi membrii organelor de conducere nu poate depăşi valoarea creanţei ce rezultă din titlul executoriu depus în dovedirea cererii introductive.

Prin sentinţa civilă nr. 5.317/05.11.1999, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a dispus, în temeiul art. 117 din Legea nr. 64/1995, modificată prin Legea nr. 99/1999, închiderea procedurii declanşate de creditoarea B.R.D. – S.A. – Sucursala Bucureşti împotriva debitoarei Societatea Comercială “G.C.” – S.R.L., precum şi notificarea măsurii către părţile în litigiu. Totodată, a admis în parte cererea creditoarei întemeiată pe prevederile art. 123 din aceeaşi lege, dispunând ca pasivul debitoarei, reprezentat de creanţa în sumă de 2.109.716 lei să fie suportat în solidar de administratorii societăţii debitoare- M.G.C. şi G.G.C., care au fost obligaţi şi la plata cheltuielilor de procedură, în cuantum de 733.000 lei.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea.

S-a arătat că suma reţinută prin titlul executoriu, ataşat în susţinerea cererii de declanşare a procedurii falimentului, nu reprezintă decât o parte din debitul datorat creditoarei, între timp având loc o creştere a cursului dolarului, faţă de anul 1995, că, potrivit dispoziţiilor în materie şi literaturii juridice de specialitate, pentru admiterea cererii introductive nu este necesară existenţa unui titlu executoriu, singura condiţie fiind caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei, condiţie îndeplinită în speţă, valoarea reală a acesteia fiind de 1.080 USD.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a respins recursul, ca nefondat.

Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că, potrivit art. 29 din Legea nr. 64/1995 republicată, introducerea cererii de declanşare a procedurii instituite de acest act normativ este condiţionată de caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei, iar actele cauzei relevă că valoarea certă, lichidă şi exigibilă a creanţei este suma înscrisă în cuprinsul sentinţei civile nr. 3.139/3.04.1995 pronunţată de Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, învestită cu formulă executorie. Prin această sentinţă s-a stabilit definitiv şi irevocabil că valoarea debitului datorat de Societatea Comercială “G.C.” – S.R.L. este de 1.920.160 lei, reprezentând suma încasată necuvenit, şi 189.556 lei, cheltuieli de judecată.

Este adevărat că Legea nr. 64/1995 nu condiţionează admisibilitatea unei cereri de chemare în judecată întemeiată pe dispoziţiile sale de existenţa unui titlu executoriu, însă creditoarea-reclamantă a înţeles să-şi probeze creanţa cu un titlu executoriu rezultat din sentinţa civilă menţionată anterior, care nu a consfinţit existenţa unei datorii de plată în valută, ci în lei. O eventuală răspundere pentru recuperarea despăgubirilor datorate în urma devalorizării monedei naţionale în raport cu dolarul impunea creditoarei promovarea aceleiaşi acţiuni de drept comun.

Ca atare, s-a reţinut că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 29 din Legea nr. 64/1995 numai pentru valoarea creanţei individualizate în moneda

naţională, conform sentinţei civile nr. 3139/03.04.1995, astfel că toate criticile formulate prin cererea de recurs sunt nejustificate. (Judecator Liliana Crangasu)

(Secţia comercială, decizia nr. 296/2000)