Pentru a hotarî astfel, Curtea a retinut urmatoarele:
Prin cererea înregistrata pe rolul Tribunalului B, uzau sub nr. 5359/114/2010 reclamantii SC, SV si SA au chemat în judecata comuna C prin primar, solicitând ca prin hotarârea ce va fi pronuntata sa fie exonerati de plata dobânzilor în suma totala de 917,94 lei si restituirea acestora.
În fapt, reclamantii, în calitate de mostenitori ai autorilor SC, SS si SA pentru rolurile 15011, 15534, respectiv 15561, sustin ca în data de 17.08.2010 au platit efectiv impozitul.
Acestia au aratat ca prin nota de plata din 1.04.2010, au fost informati ca trebuie sa plateasca dobânda la impozitul stabilit, pentru terenurile extravilane în suma de 718, 39 lei.
S-a mai arata ca în data de 17.08.2010, dobânda aferenta sumei ce reprezinta impozitul pentru terenurile extravilane era de 917,94 lei.
Reclamantii au precizat ca au solicitat Primariei comunei C sa revina asupra platii dobânzii aferente impozitului pentru terenurile extravilane însa au primit un raspuns negativ.
Prin sentinta nr. 423 din 11 februarie 2011 Tribunalul Buzau a admis ca întemeiata actiunea, exonerând pe reclamanti de plata dobânzii în suma de 917,94 lei aferenta impozitului pentru anul 2010 privind terenurile extravilane. A obligat pârâta Primaria C sa restituie reclamantilor aceasta suma.
Împotriva sentintei primei instante a declarat recurs pârâta criticând-o pentru nelegalitate si netemeinicie solicitându-se admiterea recursului, casarea sentintei recurate si pe fond respingerea actiunii reclamantilor ca neîntemeiata, recursul fiind întemeiat pe dispozitiile Codului de procedura civila, pe prevederile OUG nr. 36/2000 si ale Codului fiscal.
Curtea analizând actele si lucrarile dosarului, motivele de recurs si dispozitiile legale în vigoare a admis recursul pentru motivele ce se vor arata în continuare:
Potrivit disp.art. 259(6) din Codul Fiscal, orice persoana care dobândeste teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administrative publice locale, în termen de 30 de zile inclusiv, care urmeaza dupa data achizitiei .
În cazul de fata, asa cum rezulta din documentatia depusa la dosar, reclamantii au depus cu întârziere aceste declaratii, motiv care a condus la aplicarea de dobânzi potrivit legislatiei fiscale .
Împrejurarea ca acestia au achitat în timp util impozitul aferent anului 2010, nu are relevanta cât timp, dobânzile provin din anii anteriori.
Obligatia ce revine comisiei comunale de a înscrie titlurile de proprietate în registrul agricol nu înlatura obligatia fiscala a proprietarilor de imobile sa le declare la fisc în termenul legal de 30 de zile de la dobândire, în vederea impunerii acestuia.
Asadar, fiecare proprietar de teren are obligatia de a se prezenta cu titlul de proprietate pe teren la primarie pentru a-si deschide rol agricol, în timp util, si nu dupa aproximativ 3 ani, cum s-a întâmplat în cazul de fata, cu o parte din titluri.