ASISTENTA JURIDICĂ. CEREREA INCULPATULUI DE AMÂNARE A JUDECĂŢII PENTRU ANGAJAREA UNUI APĂRĂTOR. DESEMNAREA APĂRĂTORULUI DIN OFICIU


în cazurile în care, conform art. 171 C.pr.pen., asistenţa juridică este obligatorie, cererea inculpatului de amânare a judecării apelului în vederea angajării unui apărător ales este admisibilă, iar instanţa nu poate desemna un apărător din oficiu pentru inculpatul lipsă la judecată, fără să examineze şi să respingă, pentru motive temeinice, cererea de amânare.

Secţia penală, decizia nr. 182 din 27 martie 2003

Prin sentinţa penală nr. 571 din 30 octombrie 2002 a Judecătoriei Turda, inculpatul B.A. a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni închisoare pentru infracţiunea de violare de domiciliu prevăzută de art. 192 alin. (2) C.pen cu aplicarea C.pen., art. 37 lit. a) C.pen. şi C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: )

în baza art. 83 C.pen s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 556 din 18 iunie 1999 a Judecătoriei Turda şi s-a dispus ca aceasta să fie executată alături de pedeapsa aplicată, astfel că inculpatul B.A. urmează să execute pedeapsa de 4 ani şi 3 luni închisoare cu consecinţele prevăzute de art. 64 şi 71 C.pen.

Tribunalul Cluj prin decizia penală nr. 740 din 16 decembrie 2002 a respins ca nefondat apelul declarat în cauză de către inculpat.

Recursul declarat de inculpatul B.A. urmează să fie admis deoarece instanţa a incălcat dretul la apărare al inculpatului. Astfel, la primul termen de judecată din 2 decembrie 2002, cauza a fost amânată pentru data de 16 decembrie 2002.

La data de 13 decembrie 2002 inculpatul B.A. depune la dosar o cerere prin care solicită amânarea judecării cauzei, în vederea angajării unui apărător ales.

Cu toate acestea, Tribunalul Cluj judecă apelul pe fond la data de 16 decembrie 2002, fără a acorda inculpatului termen în vederea angajării unui avocat.

Potrivit art. 6 C.pen., dreptul la apărare este garantat învinuitului, inculpatului şi celorlalte părţi în tot cursul procesului penal, organele judiciare fiind obligate să asigure părţilor deplina exercitare a drepturilor procesuale în condiţiile prevăzute de lege.

întrucât inculpatul, exercitându-şi dreptul la apărare şi-a manifestat voinţa de a fi asistat de un apărător ales, instanţa avea obligaţia să acorde un termen în acest scop şi să amâne judecarea cauzei.

în consecinţă, recursul declarat de inculpat a fost admis în baza art. 38515 pct. 2 lit. c) C.pr.pen, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare Tribunalului Cluj pentru a rejudeca apelul declarat de inculpat cu respectarea dreptului la apărare. (Judecător loan Grigore Motoarcă)