TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU. ASIGURĂRI. SCUTIRE. BENEFICIARI


Potrivit art. 29 lit. a) din Legea nr. 47/1991, modificată, scutirea de plata taxei judiciare de timbru priveşte beneficiarii asigurării şi drepturile acestora, societatea de nebeneficiind de o atare scutire.

Prin sentinţa civilă nr. 15.394/29.10.1999, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a admis acţiunea formulată de reclamanta S.C. “R.”- S.R.L. împotriva pârâtei

S.C. “S.” – S.A. Bucureşti, pe care a obligat-o la plata sumei de 8.775.863 lei, cu titlu de despăgubiri.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că, în baza contractului de asigurare încheiat între părţi pentru riscul de avarii la suma de 13.940 USD, pârâta are obligaţia să achite integral cheltuielile necesare reparării autovehiculului asigurat.

Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, prin decizia civilă nr. 332/ 28.06.2000 a respins apelul formulat de pârâtă, reţinând că reclamanta este îndreptăţită să primească despăgubiri până la achitarea integrală a cheltuielilor de reparaţii.

împotriva deciziei a declarat recurs apelanta pârâtă.

Curtea a anulat recursul, ca netimbrat.

Pentru a decide astfel, Curtea a reţinut că, deşi recurenta a fost citată cu menţiunea de a achita taxa judiciară de timbru, stabilită conform cerinţelor art

2 alin. 1 lit. c, raportat la art. 11 alin. 1, teza 2 din Legea nr. 146/1997, modificată, şi timbru judiciar stabilit conform art. 3 alin. 2 din O.G. nr. 32/1995, modificată şi completată, aceasta nu a satisfăcut obligaţia timbrării cererii sale de recurs.

S-a mai reţinut că, potrivit prevederilor art. 29 lit. a) din Legea nr. 47/1991, modificată, privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societăţilor comerciale din domeniul asigurărilor, rezultă că scutirea de taxa de timbru se referă la anumite categorii de persoane şi operaţiuni limitativ prevăzute, care privesc pe beneficiarii asigurării şi drepturile acestora – recurenta nebeneficiind, în calitate de asigurător, de menţionata scutire, întrucât societatea asigurată reclamă despăgubiri pentru deteriorarea bunului asigurat, iar societatea de asigurare urmăreşte realizarea unui profit pentru care cere taxele prevăzute de lege. (Judecator Georgeta Tilimpea)

(Secţia comercială, decizia nr. 8128/2000)