TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU SI TIMBRUL JUDICIAR. APEL. CONTESTAREA PRETENŢIILOR. CONSECINŢE


Cuatumul taxei judiciare de timbru legal datorată corespunde valorii debitului contestat, evalută în moneda naţională, corespunzător cursului de schimb valabil la data înregistrării căii de atac, neavând relevanţă valoarea pretenţiilor precizate în faţa primei instanţe, respectiv taxa achitată în dosarul de fond.

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, reclamanta Societatea Comercială “94 I.C.” — S.R.L. a chemat în judecată pe pârâta Societatea Comercială “N.”-S.R.L., solicitând a se dispune obligarea acesteia la plata sumei de 4.972 USD în echivalent în lei la data efectuării plăţii, reprezentând debit rezultat din contractul 041/01/1997 cu cheltuieli de judecată.

Prin sentinţa nr. 164/2000, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a admis acţiunea şi a obligat pârâta la plata sumei de 4.972 USD în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând debit şi la 12.288.000 lei, cheltuieli de judecată, împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta. Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a anulat apelul, ca netimbrat. Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că, la data înregistrării apelului, prin rezoluţia de primire, în conformitate cu dispoziţiile art. 11 pct. 1 din Legea nr. 146/1997, modificată prin HG nr. 752/1999, s-a dispus citarea petentei cu menţiunea achitării taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.

A fost fixat cuantumul sumelor ce urmau a fi plătite cu acest titlu, ţinând seama de valoarea pretenţiilor băneşti ce au format obiectul judecăţii, contestate integral, stabilită în funcţie de cursul de schimb leu/dolar, valabil la data înregistrării căii de atac.

S-a dispus, totodată, ca apelanta să ataşeze la primul termen de judecată nota de timbraj, prin care să se specifice valoarea în moneda naţională a pretenţiilor băneşti contestate, în funcţie de cursul de referinţă leu/dolar.

în sensul celor arătate mai sus, apelanta a fost citată, conform dovezii existente la fila 9 dosar.

La termenul fixat pentru judecarea căii de atac, apărătorul apelantei a prezentat o notă privind cuantumul taxei judiciare de timbru, considerat ca real datorat, în trei variante – toate diferite de cel fixat prin rezoluţia instanţei.

în principal, s-a susţinut ca taxa judiciară de timbru aferentă căii de atac reprezintă 1/2 din taxa achitată la fond, în stabilirea cuantumului acestei obligaţii urmând a fi avută în vedere valoarea debitului în moneda naţională, precizat

în faţa primei instanţe, respectiv dispoziţiile H.G. nr. 752/1999, în funcţie de care trebuie recalculat cuantumul taxei achitate cu ocazia primei judecăţi.

S-a avut în vedere că, în speţă, cuantumul taxei judiciare de timbru legal datorată corespunde valorii debitului contestat, evaluată în moneda naţională, corespunzător cursului de schimb leu/dolar, valabil la data înregistrării căii de atac, neavând relevanţă valoarea pretenţiilor precizată în faţa primei instanţe, respectiv taxa achitată în dosarul de fond. (Judecator Liliana Crangasu)

(Secţia comercială, decizia nr. 1308/2000)