Rezoluţia din 1 octombrie a Parchetului pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud
Prin rezoluţia din 1 octombrie 1999 prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a confirmat propunerea de neîncepere a urmăririi penale faţă de făptuitorul O.E. pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în art. 40 din Legea nr. 82/1991, art. 13 din Legea 87/1994, respectiv art. 38, al.1, pct. a din Legea 48/1992.
în fapt s-a reţinut că susnumitul era administrator şi asociat la SC “Delta Star TV” SRL Bistriţa, societate care avea ca obiect principal de activitate transmiterea programelor de televiziune prin cablu. Societatea avea 5 asociaţi.
în anul 1996 cei cinci asociaţi au transmis în nume propriu 60% din părţile sociale deţinute către SC “Astral TV” SRL Cluj Napoca. Ulterior, în luna august 1997 SC “Delta Star TV’ SRL Bistriţa şi-a mutat sediul în Cluj, în Bistriţa fiind înfiinţată o sucursală. Aceste menţiuni au fost înscrise în registrul comerţului.
Contractele de cesiune nu au fost înregistrate în contabilitatea societăţii şi nu se reflectă nici în bilanţul contabil, neplătindu-se impozit. S-a reţinut însă că aceste cesiuni nu au fost încheiate de către societatea comercială, ci de către asociaţi în nume propriu, ca persoane fizice (deci nu în calitatea lor de asociaţi). Cesiunea a fost încheiată prin acte autentice, de către notari publici, fiind achitate taxele de timbru prevăzute de lege, ca în cazul oricărei operaţiuni civile. în aceste condiţii, veniturile obţinute astfel nu sunt impozabile, deci nu se vor reţine infracţiunile de fals intelectual şi de evaziune fiscală, întrucât lipsesc atât vinovăţia, cât şi latura obiectivă.
Legea audiovizualului incriminează în art. 38 al. 1, lit. a “emiterea sau retransmiterea programelor fără autorizaţie sau fără licenţă de emisie”. Prin coroborarea acestui text cu cel al Deciziei CNA nr. 100/13 iulie 1995 (care prevede că, în cazul intervenirii unor modificări ale structurii capitalului sau primirii de noi asociaţi după obţinerea licenţei, dacă aceştia din urmă deţin mai mult de 49% din acţiuni, dreptul rezultat din licenţa acordată anterior societăţii se stinge) ar rezulta, la o primă vedere, că SC “Delta Star TV” SRL a pierdut dreptul de licenţă prin cesionarea de părţi sociale într-un procent superior celui de 49%. Cu toate acestea, Decizia CNA nr.100 nu precizează în mod expres cărui tip de comunicaţie audiovizuală se aplică ( radioeledrică sau prin cablu). Referirea însă la textul art. 14 din Legea 48/1992 ne determină să apreciem că această decizie se referă la comunicaţia audiovizuală pe cale radioeledrică. Un argument în plus este şi textul Deciziei CNA nr. 3/13 ianuarie 1998 care, prin art. 6, o abrogă expres pe cea din 1995 şi care se referă exclusiv la comunicarea audiovizuală pe cale radioeledrică. De asemenea, deşi sesizată prin mai multe adrese, CNA a omis să sesizeze organele de urmărire penală.
Date fiind cele de mai sus, în sarcina numitului OE nu se poate reţine săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 38 al. 1, pd. a din Legea nr. 48/1992 pentru că în cauză lipsesc vinovăţia şi latura obiedivă, precum şi sesizarea organului competent.
O altă problemă ridicată în speţă ar fi legalitatea adelor de cesiune de părţi sociale, analizate prin prisma prevederilor art. 61 din Legea audiovizualului. Acestea statuează că o persoană fizică sau juridică nu poate fi investitor sau adionar majoritar decât la o singură societate de comunicaţii audiovizuale, iar la altele nu poate deţine mai mult de 20% din capitalul social. Aspedul se cere a fi discutat întrucât vizează valabilitatea cesiunilor încheiate, cât şi fundionarea legală a societăţii şi emiterea legală de programe.
Prin actele de cesiune SC “Astral TV” SRL Cluj Napoca a dobândit 60% din capitalul social al SC “Delta Star TV” SRL, deci este investitor majoritar ( ca persoană juridică însă). Deşi ea însăşi este o societate de comunicaţie audiovizuală, nu poate avea, concomitent, poziţia de asociat majoritar în ea însăşi. Ca persoană juridică ea are capacitatea de a avea în mod independent drepturi şi obligaţii de la data înregistrării ei ( conform art. 33 din Decretul nr.31/1954) şi deci poate fi asociat într-o altă societate, în această calitate de persoană juridică.