C. muncii, art. 78
Potrivit art. 78 C. muncii, în cazul în care concedierea a fost efectuată nelegal, angajatorul este obligat la plata de despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi „de care ar fi beneficiat salariatul” părţile fiind puse practic în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Faptul că reclamanta nu a lucrat efectiv este imputabil societăţii pârâte, iar reclamanta are dreptul de a fi despăgubită cu contravaloarea tichetelor de masă pe care aceasta le-ar fi primit dacă nu ar fi fost concediată în mod nelegal.
Decizia civilă nr. 107 din 12 aprilie 2007 – C.Ş.
Prin sentinţa civilă nr. 94/M/2006 a Tribunalului B. a fost respinsă acţiunea reclamantei Ş.M împotriva pârâtei SC „A.B.” SRL – B. având ca obiect acordarea unui nr. de 20 de tichete de masă sau contravaloarea lor, precum şi suma de 150 RON ocazionate de executarea numai în parte a drepturilor salariale.
Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că reclamanta nu a lucrat efectiv în perioada 7.02.2005 – 29.09.2005 şi nu este îndreptăţită la acordarea acestor tichete de masă care potrivit Legii nr. 142/1998 se acordă pentru activitate desfăşurată efectiv.
împotriva acestei hotărâri a formulat recurs reclamanta iar prin motivele de recurs, în esenţă, se arată că prin soluţia adoptată tribunalul a nesocotit prevederile art. 1073, 1081 şi 1082 C. civ. şi ale art. 161 alin. (4) C. muncii, în sensul că aceasta are dreptul la o dezdăunare ca urmare a neîndeplinirii exacte a obligaţiei pârâtei.
Recursul a fost admis în parte, după cum urmează.
Despăgubirile solicitate de reclamantă constând în contravaloarea tichetelor de masă derivă din constatarea nulităţii deciziei de concediere printr-o hotărâre judecătorească.
Potrivit art. 78 C. muncii, în cazul în care concedierea a fost efectuată nelegal, angajatorul este obligat la plata de despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi „de care ar fi beneficiat salariatul”, părţile fiind puse practic în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
Unul dintre drepturile de care reclamanta ar fi beneficiat dacă nu i s-ar fi desfăcut în mod nelegal contractul de muncă este cel solicitat de către aceasta, respectiv ar fi primit tichete de masă.
Argumentul primei instanţe potrivit căruia aceste tichete se acordă doar pentru perioada lucrată efectiv este în contradicţie cu principiul reparării integrale a prejudiciului suferit de reclamantă, astfel cum acesta este reglementat pe prevederile art. 78 C. muncii.
Faptul că reclamanta nu a lucrat efectiv este imputabil societăţii pârâte, iar reclamanta are dreptul de a fi despăgubită cu contravaloarea tichetelor de masă pe care aceasta le-ar fi primit dacă nu ar fi fost concediată în mod nelegal. într-adevăr, reclamanta nu poate solicita acordarea efectivă a tichetelor de masă pentru o perioadă anterioară întrucât nici nu le-ar putea utiliza, însă aceasta este îndreptăţită la despăgubiri constând în contravaloarea acestora.
O soluţie contrară nesocoteşte principiile ce guvernează răspunderea angajatorului şi evaluarea judiciară a despăgubirilor conform cărora acestea trebuie să cuprindă pierderea suferită efectiv şi care are o legătură direct cauzală cu faptul ce a generat prejudiciul.
în ceea ce priveşte pretenţiile de 150 RON, curtea reţine că neacordarea acestora nu a fost criticată prin motivele de recurs, iar, pe de altă parte, aceste pretenţii constituie cheltuieli de care se execută în cadrul executării silite respective, nefiind necesar un nou titlu executoriu.