TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU. VENITURI PUBLICE. SCUTIRE


Banii încasaţi cu titlu de profit minim garantat se varsă la bugetul local.

Apelanta fiind instituţie publică, formulând o acţiune care are ca obiect venituri publice, potrivit art. 17 din Legea nr. 146/1997, coroborat cu dispoziţiile art. 21 alin. 1 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, beneficiază de scutire de taxă judiciară de timbru.

Prin sentinţa nr. 4975/1999, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a anulat, ca netimbrată, acţiunea reclamantului C.G.M.B. împotriva pârâtei S.C. “M.”- S.R.L. Bucureşti.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că în anexele Legilor nr. 76/1996 şi 189/1998, nu sunt incluse ca fiind surse de local, cotele de asociere şi penalităţile de întârziere în plata acestora.

împotriva sentinţei a declarat apel, în termen, netimbrat, reclamantul, criticând-o pentru nelegalitate.

Se susţine că, în mod greşit, s-a anulat acţiunea ca netimbrată, deoarece, în speţă, sunt aplicabile prevederile art. 17 din Legea nr. 146/1997 şi art. 21 alin. 2 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, dispoziţii care prevăd că sunt scutite de taxa de timbru cererile şi acţiunile formulate de instituţiile publice, care au ca obiect venituri publice.

Apelul este întemeiat.

Potrivit dispoziţiilor art. 12 (I) din Legea nr. 189/22.10.1998 privind finanţele publice locale, “Consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale, după caz, pot aproba colaborarea sau asocierea pentru realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, pe bază de convenţii sau contracte de asociere, în care se prevăd şi resursele financiare reprezentând contribuţia fiecărei autorităţi a administraţiei publice locale implicate”.

Potrivit anexei nr. 2 Cap. II din Legea nr. 36/1999 – Legea bugetului de stat pe anul 1999, veniturile proprii şi cheltuielile care se prevăd în bugetele proprii ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucureşti şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, sunt venituri publice obţinute în urma exploatării spaţiilor comerciale, care ajung la bugetul local. Banii încasaţi cu titlu de profit minim garantat se varsă la bugetul local.

în consecinţă, apelanta fiind instituţie publică, formulând o acţiune care are ca obiect venituri publice, potrivit art. 17 din Legea nr. 146/1997, coroborat cu art. 21 alin. 2 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, beneficiază de scutiri de taxă de timbru.

Astfel, în baza art. 296C. pr. civ., se va admite apelul, se va desfiinţa sentinţa atacată şi se va trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

NOTĂ: Soluţia a fost menţinută prin decizia nr. 1772/2001, pronunţată de Curtea Supremă de Justiţie, prin care a fost constatat nul recursul declarat de pârâtă. (Judecator Mihaela-Ioana Prisacaru)