C. muncii, art. 56 lit. d)
încetarea de drept a contractului individual de muncă este reglementată de art. 56 C. muncii iar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, contractul încetează de drept „la data comunicării deciziei de pensionare” [art. 56 lit. d) C. muncii].
Decizia de pensionare nu produce efecte retroactive referitor la contractul de muncă. în cazul pensionării pentru limită de vârstă, unitatea angajatoare trece la desfacerea contractului individual de muncă doar la data comunicării deciziei de pensionare, iar până la această dată dispoziţiile legale cu privire la protejarea angajatorului în ceea ce priveşte respectarea clauzelor contractului de muncă trebuie respectate neexistând nicio normă derogatorie în acest sens.
Decizia civilă nr. 41/M din 8 februarie 2006 – C.Ş.
Prin sentinţa civilă nr. 484/2005 a Tribunalului B. a fost admisă în parte contestaţia formulată de B.F.A. şi s-a dispus anularea deciziei nr. 292 din 31.08.2005 emisă de intimata SC „C” SA B., iar această intimată a fost obligată la respectarea clauzelor contractului individual de muncă şi la plata despăgubirilor reprezentând diferenţa dintre salariul cuvenit anterior modificării contractului şi cel efectiv încasat, ca urmare a emiterii deciziei nr. 292/2005
Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că după ce contestatorul a formulat cerere de pensionare pentru limită de
vârstă, intimata a decis schimbarea locului de muncă al acestuia cu încălcarea art. 41 alin. (1) C. muncii, fără a exista acordul părţilor. Totodată s-a reţinut că până la comunicarea deciziei de pensionare, persoana angajată îşi desfăşoară activitatea pe acelaşi loc de muncă, cu acelaşi salariu, neexistând temei legal pentru schimbarea acestora.
împotriva acestei hotărâri a formulat recurs intimata SC „C.” SA iar prin motivele de recurs se arată că hotărârea a fost dată cu încălcarea şi aplicarea greşită a art. 56 lit. d) C. muncii, întrucât contractul de muncă al contestatorului a încetat de drept în baza acestui text legal. Astfel, calitatea de salariat (şi inclusiv de asigurat) a încetat la data de
29.08.2005 iar în perioada 29.08.2005 – 24.10.2005 contestatorul nu mai era angajat al intimatei în aceleaşi condiţii prin efectul retroactiv al deciziei de pensionare, desfiinţându-se de drept contractul de muncă.
Recurenta mai critică sentinţa primei instanţe şi sub aspectul reţinerii eronate a schimbării locului de muncă prin interpretarea greşită a noii organigrame a intimatei începând cu 29.07.2005 potrivit căreia s-a desfiinţat funcţia de inginer şef proiect.
Recursul a fost respins pentru următoarele considerente: Contestatorul a formulat cerere de pensionare la data de 29.08.2005 iar după două zile, la data de 31.08.2005 prin decizia nr. 292 ce face obiectul contestaţiei, unitatea angajatoare a dispus modificarea unilaterală a contractului individual de muncă al contestatorului fără acordul acestuia şi fără a exista vreunul dintre cazurile şi condiţiile prevăzute de art. 42 şi următoarele C. muncii. Schimbarea contractului a vizat natura muncii prestate şi salariul angajatorului, acest lucru rezultând fără echivoc din chiar cuprinsul deciziei contestate.
în ceea ce priveşte motivul de recurs ce vizează nelegalitatea hotărârii instanţei de fond, curtea reţine că încetarea de drept a contractului individual de muncă este clar reglementată de art. 56
C. muncii iar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, contractul încetează de drept „la data comunicării deciziei de pensionare” [art. 56 lit. d) C. muncii ].
Prin urmare, teoria recurentei referitoare la efectele retroactive ale deciziei de pensionare nu are niciun suport legal şi se bazează pe o vădită ignorare a chiar dispoziţiilor legale invocate. Astfel, în cazul pensionării pentru limită de vârstă unitatea angajatoare trece la desfacerea contractului individual de muncă doar la data comunicării deciziei de pensionare, iar până la această dată dispoziţiile legale cu privire la protejarea angajatorului în ceea ce priveşte respectarea clauzelor contractului de muncă trebuie respectate neexistând nicio normă derogatorie în acest sens.
Cumularea pensiei cu salariul în perioada cuprinsă între data depunerii cererii de pensionare şi data soluţionării acesteia este perfect legală şi are ca raţiune tocmai temeiul diferit al celor două categorii de prestaţii băneşti: pe de o parte pensia pentru limită de vârstă îşi află resursele în contribuţia la asigurări sociale pe toată perioada stagiului de cotizare, iar pe de altă parte, salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de contestator în perioada în care îndeplinea condiţiile de pensionare.