Asociaţia salariaţilor şi membrilor conducerii societăţii comerciale care se privatizează. Societate comercială cu mai multe filiale, fără personalitate juridică. Constituirea unei alte asociaţii, la nivelul unei filiale.


Potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 77/1994, este permisă constituirea unei singure asociaţii în cadrul aceleaşi societăţi comerciale.

Cum societatea în cauză este o societate comercială unică, cu filiale în teritoriu, este evident că persoana juridică creată conform Legii nr. 77/1994 trebuie să fie şi aceasta unică, să urmărească participarea tuturor filialelor componente, care nu au personalitate juridică proprie.

(Secţia comercială, decizia nr. 721/27.09.1995)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti sub nr. 19/PJ/1995, petenta Asociaţia T.RP. a solicitat acordarea personalităţii juridice şi înscrierea în Registrul persoanelor juridice. Pronunţând sentinţa civilă nr. 20/5.05.1995, instanţa de fond a admis cererea, apreciind că sunt întrunite prevederile art. 3 – 7 din Legea nr. 77/1994.

împotriva soluţiei a promovat apel Asociaţia U.T. – RA.S., formulând critici pentru nelegalitate şi netemeinicie. Astfel, apelanta a arătat faptul că la data pronunţării hotărârii atacate exista deja ca persoană juridică în cadrul societăţii comerciale T. – S.A., ceea ce impune necesitatea desfiinţării actului jurisdicţional de recunoaştere şi înregistrare a asociaţiei intimate în Registrul persoanelor juridice. în drept, apelanta a invocat prevederile Legii nr. 21/ 1924 şi, respectiv, Legii nr. 77/1994, şi a făcut vorbire despre sentinţa civilă nr. 18/1994, pronunţată de Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, în dosarul nr. 21/PJ/1994, prin care a obţinut propria personalitate juridică.

Analizând cererea de apel, în contextul motivelor invocate, tribunalul apreciază faptul că aceasta nu este fondată şi – în temeiul art. 296, teza 1 Cod proc. civilă – urmează să o respingă. în speţă, se probează că au fost respectate prevederile Legii nr. 77/1994, respectiv art. 5-11, sentinţa emisă de Judecătoria sectorului 4 fiind legală şi temeinică. Astfel, conform prevederilor art. 10 din lege, la dosarul de fond s-au depus toate înscrisurile necesare, respectiv cererea de constituire a asociaţiei, procesul-verbal al adunării constitutive, statutul asociaţiei, hotărârea de aprobare a constituirii asociaţiei, dovada patrimoniului şi a sediului social. De asemenea, cu înscrisurile depuse la dosar, intimata a făcut dovada convocării prealabile a reprezentanţilor tuturor filialelor din ţară, fapt care apare în concordanţă prevederile art. 2 alin. 2 din Legea nr. 77/1994, conform căruia este permisă constituirea unei singure asemenea asociaţii în cadrul aceleiaşi or, cum S.C. „T.” S.A. reprezintă o societate comercială unică, cu filiale în teritoriu, este evident că persoana juridică creată conform Legii nr. 77/1994, trebuie să fie şi aceasta unică, şi să urmărească participarea tuturor filialelor componente, care nu deţin personalitate juridică şi nu reprezintă decât fracţiuni ale societăţii-mamă. în acest sens, se poate aprecia faptul că persoana juridică, respectiv asociaţia, constituită la nivelul unei singure filiale a S.C. „T.” – S.A., nu se poate prevala de argumentul de anterioritate – în privinţa înregistrării în Registrul Persoanelor Juridice – şi nu poate solicita, în mod valabil, desfiinţarea sentinţei civile care a recunoscut asociaţia reclamantă la nivelul S.C. „T.” – S.A.

Notă: Legea nr. 77/1994 privind participarea salariaţilor, membrilor consiliului de administraţie şi/sau managerilor la cumpărarea de acţiuni emise de societăţile comerciale care se privatizează (publicată în Monitorul Oficial nr. 209 din 11 august 1994) a fost abrogată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 (publicată în Monitorul Oficial nr. 381 din 29 decembrie 1997).