Cheltuieli de judecată. Admiterea în parte a pretenţiilor.


Acordarea parţială a cheltuielilor de judecată.

întrucât reclamanta a introdus acţiunea pentru o sumă la care nu avea îndreptăţire, neverificând situaţiile care ar fi determinat-o să stabilească cu exactitate suma pe care o putea pretinde, nu poate obţine decât o parte din cheltuielile de judecată, corespunzător pretenţiilor admise.

(Secţia comercială, decizia nr. 23/13.01.1994)

Asupra apelului introdus de S.C. “R” – S.A. împotriva sentinţei civile nr. 3.540/2.04.1993, pronunţată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti:

Prin susmenţionata sentinţă a fost admisă, în parte, acţiunea formulată de reclamanta S.C. “R” – S.A. Bucureşti împotriva pârâtei D.T.P.B., fiind obligată aceasta la plata sumei de 11.294 lei despăgubiri şi 4.485 lei cheltuieli de judecată.

împotriva acestei hotărâri S.C. “R” – S.A. a introdus apel, arătând că trebuiau să-i fie acordate integral cheltuielile de judecată, deoarece pârâta este în culpă, pentru că nu a răspuns la reclamaţia administrativă în termen de 3 luni de la primirea acesteia, putând fi evitat litigiul şi, deci, cheltuielile de judecată.

Examinându-se actele şi lucrările depuse la dosarul cauzei, se constată că apelul este nefondat.

Reclamanta a introdus acţiunea pentru o sumă la care nu avea îndreptăţire, fiind vorba de neverificarea situaţiilor care ar fi determinat-o să stabilească cu exactitate suma pe care o putea pretinde.

Fiind dovedite pretenţiile numai pentru o parte din suma solicitată, respectiv 11.294 lei, corect a procedat instanţa care a pronunţat hotărârea atacată, obligând-o pe pârâtă numai pentru o parte din cheltuielile de judecată.

Astfel fiind, apelul urmează a fi respins, ca nefondat.