Pensie de serviciu. Sporuri de care reclamantul ar fi trebuit să beneficieze în ultima lună de activitate, stabilite ulterior, prin hotărâri judecătoreşti. Drept la recalcularea pensiei


– Legea nr. 303/2004: art. 82

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu include şi sporurile avute în ultima lună de activitate, anterioară pensionarii.

Constatând că reclamantul trebuia să beneficieze de sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică în ultima lună de activitate anterioară pensionării, este corectă obligarea angajatorului la emiterea adeverinţelor necesare pentru recalcularea pensiei de serviciu.

Este aşa întrucât nu i se poate imputa reclamantului că angajatorul nu a plătit la timp aceste drepturi. Dacă cele două sporuri i-ar fi fost acordate recurentului conform celor stabilite prin hotărârile judecătoreşti, acesta ar fi beneficiat la stabilirea pensiei sale şi de aceste sporuri.

(Decizia nr. 2034/R din 19 octombrie 2009)

Prin sentinţa civilă nr. 674 din 16 martie 2009 pronunţată de Tribunalul Cluj, s-a respins acţiunea civilă formulată de reclamantul M.l. împotriva pârâţilor Curtea de Apel Cluj, Casa Judeţeană de Pensii Cluj.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamantul M.I., solicitând admiterea acestuia şi modificarea sentinţei atacate în sensul admiterii acţiunii.

Examinând sentinţa recurată prin prisma motivelor de recurs invocate, Curtea de apel apreciază că recursul este fondat, urmând a fi admis pentru următoarele considerente:

Reclamantul a fost pensionat prin Decizia nr. 229191/23.04.2005 a Casei Judeţene de Pensii Cluj, iar sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi sporul de confidenţialitate nu au intrat în baza de calcul la acordarea pensiei sale de serviciu.

Prin sentinţa civilă nr. 653 din 14.04.2008 pronunţată de Tribunalul Cluj (irevocabilă prin decizia civilă nr. 1697/01.07.2009 a Curţii de Apel Cluj) au fost obligaţi pârâţii Ministerul Justiţiei, Curtea de Apel Cluj şi Tribunalul Cluj la calcularea şi plata despăgubirilor echivalente cu diferenţele de drepturi salariale, reprezentând sporul de confidenţialitate de 15% din salariul de bază, începând cu luna octombrie 2004 la zi şi până la pensionare pentru reclamant.

De asemenea, prin sentinţa civilă nr. 674 din 15 aprilie 2008 pronunţată de Tribunalul Cluj (irevocabilă prin decizia civilă nr. 1119 din 05.05.2009 a Curţii de Apel Cluj) au fost obligaţi pârâţii Curtea de Apel Cluj, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor la plata în favoarea reclamantului a sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% calculat la indemnizaţia brută de încadrare pe perioada 04.02.2005 şi până la pensionare.

Art. 82 din Legea nr. 303/2004 prevede că baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu include şi sporurile avute în ultima lună de activitate anterioară pensionării.

Constatând că în conformitate cu hotărârile judecătoreşti menţionate anterior reclamantul trebuia să beneficieze de sporurile de risc şi suprasolicitare neuropsihică în ultima lună de activitate anterioară pensionării, Curtea apreciază că instanţa de fond a interpretat greşit dispoziţiile legale menţionate anterior.

De asemenea, nu se poate imputa reclamantului că angajatorul nu a plătit la timp aceste drepturi. Dacă cele două sporuri ar fi fost acordate recurentului conform celor stabilite prin hotărârile judecătoreşti, acesta ar fi beneficiat la stabilirea pensiei sale şi de aceste sporuri.

Pentru aceste considerente, Curtea apreciază că prima instanţă a interpretat greşit dispoziţiile legale menţionate anterior, în cauză fiind incident motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C. pr. civ.

Drept urmare, în temeiul dispoziţiilor legale menţionate anterior şi a art. 312 alin. 1 C. pr. civ. se va admite recursul declarat de reclamantul M l. împotriva sentinţei civile nr. 674 din 16.03.2009 a Tribunalului Cluj, care va fi modificată în sensul că se va admite acţiunea reclamantului M.l. în contradictoriu cu pârâtele Casa Judeţeană de Pensii Cluj şi Curţii de Apel Cluj.

Se va obliga pârâta Curtea de Apel Cluj să emită o adeverinţă cuprinzând venitul pe care l-ar fi realizat reclamantul prin includerea sporului de confidenţialitate de 15% şi a sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% calculate la indemnizaţia brută de încadrare realizată în luna aprilie 2005.

Se va obliga pârâta Casa Judeţeană de Pensii Cluj să recalculeze pensia reclamantului prin luarea în considerare a acestei adeverinţe începând cu data de

27.10.2005 (în termenul de prescripţie de 3 ani raportat la data introducerii acţiunii, termen prevăzut de art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, aşa cum întemeiat a reţinut şi prima instanţă) şi la plata diferenţelor dintre pensia cuvenită prin luarea în considerare a acestor sporuri şi cea efectiv achitată până la zi. (Judecător Laura Dima)