Pensie de urmaş. Recalculare. Contestaţie


– Legea nr. 19/2000: art. 88

în condiţiile în care decizia de recalculare nu a fost contestată sub aspectul procentului aplicat asupra punctajului mediu anual, rezultat în urma recalculării pentru susţinătorul decedat, recurenta nu mai poate invoca acest aspect, în caz contrar încalcându-se dispoziţiile legale ale art. 88 din Legea nr. 19/2000.

(Decizia nr. 915/R din 7 aprilie 2009)

Prin sentinţa civilă nr. 763 din 14 noiembrie 2008, a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, s-a respins ca neîntemeiată, contestaţia formulată de contestatoarea S.L.L., în contradictoriu cu pârâta Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud, având ca obiect contestaţie decizie privind acordarea pensiei de urmaş.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamanta S.L.L. solicitând admiterea căii de atac promovate şi modificarea sentinţei în sensul admiterii acţiunii.

Examinând sentinţa recurată prin prisma motivelor invocate, Curtea apreciază că recursul este nefondat urmând să îl respingă pentru următoarele considerente:

Aşa cum a reţinut şi prima instanţă intimata Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud în temeiul O.U.G. nr. 4/2005 a realizat recalcularea pensiei de urmaş a recurentei prin Decizia nr. 40061/30.06.05. Prin această decizie pentru stabilirea punctajului mediu anual al pensiei recurentei s-a aplicat un procent de 50% asupra punctajului mediu anual rezultat în urma recalculării pentru susţinătorul decedat.

Recurenta nu a contestat această decizie, şi în conformitate cu dispoziţiile art. 88 din Legea nr. 19/2000 aceasta a devenit definitivă inclusiv cu privire la aspectul contestat de recurentă.

Decizia contestată în prezenta cauză a fost emisă ulterior deciziei menţionate anterior, din buletinul de calcul aferent rezultând că evaluarea pensiei s-a realizat în

13.03.2008. în consecinţă, se constată că, în condiţiile în care nu a contestat prima decizie de recalculare sub aspectul procentului aplicat asupra punctajului mediu anual rezultat în urma recalculării pentru susţinătorul decedat, recurenta nu mai poate invoca acest aspect, în caz contrar încălcându-se dispoziţiile legale menţionate anterior.

Având în vedere aceste considerente, Curtea apreciază că hotărârea primei instanţe este legală şi temeinică. Drept urmare, în temeiul dispoziţiilor legale menţionate anterior şi a art. 3041 şi 312 alin. 1 C. pr. civ. se va respinge ac nefondat recursul declarat în cauză. (Judecător Laura Dima)