– Legea nr. 44/1994
Atât timp cât veteranul de război nu este medaliat sau decorat cu niciuna dintre ordinele sau medaliile prevăzute la art. 13 lit. a) şi b) din Legea nr. 44/1994, el se încadrează între beneficiarii rentei reglementate de art. 14, unde se prevede expres că renta lunară este echivalentă cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent.
(Decizia nr. 1992/R din 16 octombrie 2009)
Prin sentinţa civilă nr. 1395 din 21 mai 2009 a Tribunalului Cluj, s-a respins excepţia de tardivitate a introducerii acţiunii invocată de pârâtă.
S-a admis parte acţiunea formulată de reclamantul B.V. şi, în consecinţă, pârâta a fost obligată să-i plătească reclamantului începând cu data de 01.04.2008 o rentă lunară echivalentă cu 50% în funcţie de nivelul soldei de grad şi al soldei de funcţie, la minim, ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
împotriva acestei sentinţe reclamantul B.V. a declarat recurs în termen legal solicitând instanţei admiterea acestuia, modificarea în parte a hotărârii atacate, în sensul admiterii în totalitate a acţiunii, aşa cum a fost formulată şi precizată, respectiv achitarea unei rente lunare în procent de 25% din solda de funcţie şi grad la minim a unui sublocotenent în activitate din MAN.
Analizând sentinţa atacată prin prisma motivelor de recurs invocate de reclamant şi a apărărilor formulate, Curtea reţine următoarele:
Recurentul susţine că i se cuvine achitarea unei rente lunare în procent de 25% din solda de funcţie şi grad la minim a unui sublocotenent în activitate din MAN., solicitând achitarea acestor drepturi băneşti începând cu data de 17.04.2005 şi până ia
31.12.2007.
Art. 141 din Legea nr. 44/1994 invocat de către recurent nu modifică, ci doar completează dispoziţiile art. 13 şi 14 din Legea nr. 44/1994 astfel că reclamantului rămân să i se calculeze drepturile potrivit acestor dispoziţii legale, anume art. 13 şi 14 din Legea nr. 44/1994 deoarece doar acestea prevăd modui de calcul iar art. 141 Legea nr. 44/1994 doar stabileşte cuantumului rentei lunare prin raportare, după caz, la nivelul soldei de grad cu cea de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării şi eliminarea diferenţelor existente între veteranii cărora li se calcula dreptul la rentă în raport de solda unui sublocotenent din M.I.R.A şi cei a căror rentă se calcula în raport cu solda unui sublocotenent din M.A.N.
în acest sens analiza textelor legale făcută de către prima instanţă este temeinică iar după intrare în vigoare a O.U.G. nr. 12/2004 renta reclamantului se determină ca fiind echivalentul a 25% din solda de grad a unui sublocotenent din cadrul MAN, aşa cum a procedat pârâta, rentă încasată de reclamant şi nu ca fiind 25% din cumulul soldei de grad cu cea de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul MAN, cum pretinde reclamantul.
Atâta timp cât reclamantul nu este medaliat sau decorat cu niciuna din ordinele sau medaliile prevăzute la art. 13 literele a) şi b), din Legea nr. 44/1994 el se încadrează între beneficiarii rentei reglementată de art. 14, unde se prevede expres că renta lunară este echivalentă cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent.
Din dispoziţiile art. 141 Legea nr. 44/1994 nu rezultă că reclamantul ar avea dreptul la solda de funcţie la minim ale unui sublocotenent din cadrul MAN ci doar că are dreptul la 25% din solda de grad a unui sublocotenent din cadrul MAN.
Doar o singură rentă lunară se determină ca fiind echivalentul cumulului dintre solda de grad a unui sublocotenent cu solda de funcţie la minim a unui sublocotenent, respectiv cea de care beneficiază veteranii de război decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul [art. 13 lit. a)], celelalte categorii de rente fiind determinate fie ca echivalent, fie ca procent (75%, respectiv 25%) doar din solda de grad a unui sublocotenent.
în consecinţă dispoziţiile art. 13 şi art. 14 nu au fost abrogate şi nici nu s-a modificat modul de determinare a rentei lunare de care beneficiază veteranii de război decoraţi cu medalii sau ordine sau cărora le-au fost conferită Medalia “Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”, completarea constând doar în aceea că s-a prevăzut în lege că, pentru toţi beneficiarii rentei determinată în funcţie de solda de grad, indiferent că ridică pensia de la MIRA sau de la MAN, se va avea în vedere cuantumul soldei de grad a unui sublocotenent din cadrul MAN iar nu diferenţiat ca şi până la acea modificare.
în plus, în situaţia în care intenţia legiuitorului a fost aceea ca baza de calcul a rentei cuvenite veteranilor de război să se determine în raport cu ambele solde cumulate atunci, odată cu modificarea procentului prevăzut de art. 14 din Legea nr. 44/1994, republicată, prin art. I pct. 4 din Legea nr. 303/2007 s-ar fi modificat şi modul de raportare a acestuia, adăugându-se la solda de grad a unui sublocotenent şi solda de funcţie.
Art. 14 din Legea nr. 44/994, a fost modificat prin Legea nr. 303/2007 astfel încât în prezent are următorul cuprins: „Veteranii de război care nu sunt decoraţi cu ordine, medalii sau cruci de război prevăzute la art. 13 alin. 1 lit. a) şi lit. b), dar cărora le-a fost conferită Medalia „Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945” beneficiază de o rentă echivalentă cu 50% din solda de grad a unui sublocotenent”.
Potrivit art. III alin. 1 din actul normativ mai sus menţionat, „Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2008”.
în consecinţă, critica recurentului referitoare la acordarea unei rente lunare echivalentă cu 50% din solda de grad a unui sublocotenent începând cu data de 01.01.2008 este întemeiată fiind incident motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct.9 C. pr. civ.
Pentru aceste considerente, Curtea în temeiul art. 312 alin. 1 C. pr. civ., coroborat cu art. 304 pct.9 şi art. 3041 C. pr. civ., va admite în parte recursul reclamantului, va modifica sentinţa atacată în sensul că drepturile cuvenite reclamantului pentru solda de grad prevăzute în dispozitivul sentinţei se aplică începând cu data de 01.01.2008, menţinând restul dispoziţiilor sentinţei. (Judecător Anca-Adriana Pop)