CAZ DE CASARE PREVĂZUT DE ART. 385^9 PCT. 21 COD PROCEDURĂ PENALĂ. CAZ DE CASARE CÂND JUDECATA ÎN APEL A AVUT LOC ÎN LIPSA INCULPATULUI ŞI FĂRĂ CITAREA LEGALĂ A ACESTUIA


Prin decizia penală nr. 1046/R/04.11.2003 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de inculpatul P.C.D.

S-a casat decizia penală nr. 574/12.09.2003 a Tribunalului Vrancea şi s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv Tribunalul Vrancea.

S-a reţinut că judecata în apel s-a făcut cu lipsă de procedură cu inculpatul care a fost citat în comuna Baloteşti, deşi locuieşte în satul Găgeşti, comuna Baloteşti.

Potrivit art. 197 alin. 1 C. proc. pen., încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează desfăşurarea procesului penal, inclusiv a celor care privesc citarea părţilor, atrage nulitatea actului numai când s-a adus o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea acelui act.

In speţă, inculpatului P.C.D. i s-a adus o vătămare, în sensul dispoziţiilor legale de mai sus, întrucât, nefiind legal citat, nu a putut participa la judecarea apelului şi a fost privat de dreptul de a-şi face apărările corespunzătoare.

(decizia penală nr. 1046/R/04.11.2003 )