Contract de asociere. încetare de drept.


Dacă a expirat termenul pentru care a fost încheiat, contractul de asociere a încetat de drept.

(Secţia comercială, decizia nr. 3.420/25.09.1997).

Reclamanta S.C. “A.V.” – S.R.L. a chemat în judecată pârâta S.C. “P.” -S.R.L., pentru ca, în contradictoriu cu aceasta şi în urma probelor ce se vor administra, să se dispună rezoluţiunea contractului de asociere încheiat între părţi la data de 16.11.1993, cu obligarea pârâtei la plata sumei de 10.000.000 lei daune, şi cheltuieli de judecată. La termenul din 22.05.1997, reclamanta formulează o precizare a acţiunii introductive, după cum urmează: constatarea încetării de drept a contractului de asociere, prin împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, evacuarea pârâtei din spaţiul pus la dispoziţie în baza contractului amintit şi obligarea acesteia la plata sumei de 11.411.949 lei, cu titlu de daune interese rezultate din beneficiul nerealizat şi cheltuieli de întreţinere, sumă stabilită prin raportul de expertiză efectuat în cauză.

în motivarea acţiunii sale reclamanta arată că a încheiat cu societatea pârâtă un contract de asociere, prin care reclamanta se obligă să pună la dispoziţia pârâtei spaţiul de producţie din Comuna Bragadiru, S.A.I., cu toate utilajele existente, asigurând, în limita spaţiului disponibil, prezentarea şi desfacerea produselor din lemn executate în acest atelier. Societatea pârâtă nu şi-a respectat obligaţiile asumate prin contract, în principal amenajarea spaţiului pus la dispoziţie de reclamantă, ca unitate de producţie, transformând în depozit de materiale, care nu a avut nici un profit pentru anii 1993-1994, motiv pentru care se solicită rezoluţiunea contractului de asociere. Reclamanta precizează că anterior încheierii contractului de asociere cu pârâta realiza beneficii de circa 2.000.000 lei lunar, iar după punerea spaţiului la dispoziţia acesteia nu a mai realizat nici un fel de beneficii, acesta fiind motivul pentru care solicită daune interese.

Faţă de actele administrate de reclamantă în cauză, instanţa admite efectuarea unei expertize contabile, prin care să se evalueze pierderea suferită de reclamantă în perioada noiembrie 1993 – aprilie 1995, urmare a nefuncţionării spaţiului de producţie din comuna Bragadiru. Din raportul de expertiză rezultă că reclamanta a fost prejudiciată prin neîndeplinirea obligaţiei contractuale de către pârâtă, aceea de a folosi spaţiul pus la dispoziţie de către reclamantă, ca spaţiu de producţie, cu suma de 3.450.816 lei, valoare reală pentru luna iunie 1993 care, în luna aprilie 1995, cu rata de inflaţie stabilită de Comisia Naţională pentru Statistică, reprezintă un prejudiciu real în valoare de 11.411.848 lei.

Examinând materialul probator administrat în cauză, instanţa constată că între părţile în litigiu au existat raporturi juridice contractuale de tip comercial, în baza contractului de asociere prin care reclamanta se obligă să pună la dispoziţia pârâtei un spaţiu de producţie-atelier de tâmplărie, să organizeze secţia de producţie, în aşa fel încât să realizeze produsele care, prin vânzare să aducă beneficii ambelor părţi.

Ulterior încheierii contractului, pârâta derogă de la această obligaţie, schimbând destinaţia spaţiului respectiv din producţie în depozit, împrejurare care a determinat crearea de prejudicii pentru reclamantă.

De menţionat că, contractul de asociere a fost încheiat cu termen, valabilitatea lui fiind expres prevăzută de părţi ca fiind 31.12.1995.

Prejudiciul creat reclamantei, prin folosirea cu o altă destinaţie a spaţiului pus Ia dispoziţie de reclamantă a fost evaluat prin expertiza contabilă administrată în cauză, probă care, coroborată cu celelalte acte administrate, conduce la concluzia că acţiunea, aşa cum a fost precizată la termenul din 22.05.1997, este întemeiată şi, în consecinţă, tribunalul o va admite, constatând încetat de drept, prin împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, contractul de asociere. Se va dispune, în condiţiile art. 1437 Cod civil, evacuarea pârâtei din spaţiul respectiv, pentru lipsă de titlu, şi va fi obligată pârâta să despăgubească reclamanta cu suma de 11.411.848 lei, cu titlu de daune.