Contract economic. Intervenţia Decretului-lege nr. 50/ 1990 în privinţa penalităţilor pentru întârziere, încetarea litigiului.


în condiţiile apariţiei Decretului-lege nr. 50/1990 – act normativ de imediată aplicare – nu se mai impune analiza motivelor de recurs, ci încetarea litigiului şi restituirea taxelor de timbru achitate.

(Secţia comercială, decizia nr. 153/7.03.1990)

B.A.S.RU.Z.B. a solicitat obligarea I.M.B. la plata sumei de 24.524 lei, cu titlu de penalităţi, motivând că obligaţiile de livrare asumate prin contractul nr. 31/1988 nu au fost respectate întocmai.

Tribunalul Municipiului Bucureşti, prin sentinţa civilă nr. 4.615 din 12.10.1989, a admis acţiunea şi a obligat-o pe pârâtă la plata sumei de 24.524 lei, penalităţi, cu cheltuieli de judecată aferente, reţinând că întârzierile în livrare sunt reale şi că pârâta nu a dovedit că nerespectarea obligaţiilor contractuale s-a datorat unor cauze exoneratoare de răspundere.

Prin recursul declarat, I.M.B. a formulat critici care vizează fondul litigiului, susţinând că, în mod greşit, s-a apreciat de prima instanţă că împrejurările care au dus la întârzierea în livrare nu constituie forţă majoră. A susţinut că lipsa fondurilor valutare pentru realizarea importurilor de materii prime, alături de alte cauze, care vizează neaprovizionarea la intern cu unii din compuşii necesari realizării medicamentelor, In sortimentele contractate, constituie forţă majoră şi că, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 3/1988, existau elemente pentru a se aprecia că neexecutarea obligaţiilor contractuale s-a datorat forţei majore.

Prin Decretul-lege nr. 50/1990 s-a dispus încetarea litigiilor în curs de judecată care au ca obiect plata de penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor de livrare asumate în anul 1989, precum şi restituirea taxelor de timbru achitate pentru promovarea acestor acţiuni.

în condiţiile apariţiei acestui decret (de imediată aplicare) nu se mai impune analiza motivelor de recurs, tribunalul constatând că sunt îndeplinite cerinţele art. 3 din decretul-lege citat mai sus şi, în consecinţă, faţă şi de prevederile art. 312 pct. 2 Cod proc. civilă, urmează să admită recursul şi să modifice sentinţa, în sensul că încetează litigiul dintre reclamanta B.A.S.P.U.Z.B. şi I.M.B., dispunând restituirea sumei de 368 lei, taxă de timbru achitată de reclamantă.

Notă: Cu privire la Legea nr. 3/1988, a se vedea nota de la speţa nr. 24.

în legătură cu Decretul-lege nr. 50/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 137.