Analizând cererea de omologare a concordatului preventiv, instanţa reţine că sunt
Pentru omologare a concordatului preventiv este necesar a se verifica dacă sunt întrunite cumulativ condiţiile impuse de art. 28 alin. 1 din Legea nr. 381/2009 în sensul că întreprinderea debitorului este în stare de dificultate financiară; valoarea creanţelor contestate şi/sau în litigiu nu depăşeşte 20% din masa credală; concordatul preventiv a fost aprobat de creditorii care reprezintă cel puţin 80% din valoarea totală a creanţelor.
Încheierea Camerei de Consiliu din 13.01.2011, pronunţată în dosarul nr. 1637/1259/2010
Debitorul SC L SRL prin reprezentant P în temeiul art. 20 din Legea nr. 381/2009 a solicitat deschiderea procedurii de concordat preventiv
În motivarea cererii, debitorul a arătat, că societatea se află în dificultate financiară fără a fi însă în stare de , fapt ce a condus la diminuarea disponibilităţilor băneşti necesare unei desfăşurări normale a activităţii, şi în vederea continuării activităţii, a păstrării locurilor de muncă şi acoperirea creanţelor, în scopul prevăzut de art. 2 din Legea nr. 381/2009 şi în temeiul art. 20 alin.1 din aceeaşi lege s-a solicitat numirea în calitate de conciliator provizoriu a B SPRL, în vederea elaborării listei creditorilor şi a ofertei de concordat preventiv care să cuprindă proiectul de concordat şi planul de redresare a societăţii.
S-a precizat că principalii creditori sunt R SA şi P, care deţin mai mult de 2/3 din valoarea totală a creanţelor.
Instanţa a constatat existenţa actelor din care rezultă că debitorul nu se află în una din situaţiile prevăzute de art. 13 lit. a – f din Legea nr. 381/2009 motiv pentru care, prin încheierea pronunţată în cameră de consiliu, din data de 28.10.2010, în temeiul art. 14 raportat la art. 20 alin.1 din Legea nr. 381/2009, a dispus numirea în calitate de conciliator provizoriu al debitorului a B SPRL, cu atribuţiile prevăzute de art. 16 din lege şi un onorariu provizoriu în sumă de 1000 lei lunar, conform art. 17 din lege .
S-au depus actele prevăzute de lege, respectiv lista creditorilor şi a ofertei de concordat preventiv care să cuprindă proiectul de concordat şi planul de redresare a societăţii , iar la termenul din data de 09.12.2010 , conform art. 25 din Legea nr. 381/2009 conciliatorul a depus la dosar oferta de concordat preventiv – împreună cu dovada înregistrării acesteia în la data de 10.12.2010 – ofertă însoţită de lista creditorilor , lista cuprinzând cauzele stării de dificultate financiară în care se află debitorul, proiecţia evoluţiei financiare a debitorului în următoarele 6 luni şi planul de redresare.
La termenul de judecată respectiv, în temeiul art. 23 din Legea nr. 381/2009 s-a dispus amânarea în vederea organizării şedinţei de negociere cu creditorii cunoscuţi, înscrişi în listă, şi exercitarea votului asupra proiectului de concordat preventiv, conform procedurii instituită de art. 23-24 din lege, pentru ca o copie a ofertei de concordat preventiv să fie depusă la grefa instanţei unde va fi înregistrat într-un registru special, pentru a se indica în proiectul de concordat procentul preconizat a fi acoperit, din valoarea tuturor creanţelor.
La data de 04.01.2011 a fost depusă precizarea referitoare la oferta de concordat preventiv în sensul acoperirii în procent de 100% a sumelor datorate creditorilor indicaţi ,ce au calitatea de prestatori servicii , în termen de 6 luni de la data omologării concordatului iar în privinţa creditorilor chirografari – furnizori de mărfuri, cu fiecare dintre aceşti creditori au fost încheiate contracte în care se specifică faptul că mărfurile vor fi achitate pe măsura vânzării acestora, contractele fiind anexate ofertei precizate de concordat preventiv.Sau depus dovezi în sensul notificării creditorilor în vederea supunerii la vot a proiectului de concordat preventiv , contractul de concordat preventiv încheiat la data de 20.12.2010, prin care s-a convenit asupra achitării creanţei datorate R SA, în temeiul contractelor de credit nr. (…), a actelor adiţionale, în 18 rate lunare, conform desfăşurătorului cuprins în contract.
În contract sunt prevăzute drepturile şi obligaţiile părţilor, durata contractului ( decembrie 2010 – 31.05.2012), modalitatea de modificare şi respectiv îmcetare a convenţiei , răspunderea debitorului în caz de neexecutare a obligaţiilor.
Instanţa, a constatat că sunt întrunite condiţiile de legalitate în privinţa concordatului intervenit între părţi, că a fost aprobat prin votul creditorilor reprezentând mai mult de două treimi din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, respectiv creditorii R SA şi P care deţin împreună, conform listei creditorilor – creanţe de (…), că procentul preconizat de satisfacerea a creanţelor depăşeşte 50% ca urmare a măsurilor de redresare propuse, că termenul limită prevăzut de art. 21 alin.2 lit. d) din lege a fost respectat, în temeiul art. 26 alin.1 şi 2 din Legea nr. 381/2009 s-a constatat legalitatea convenţiei .
În concordanţă cu dispoziţiile art. 27 alin. 1 şi 2 din lege, de la data comunicării încheierii, faţă de creditorul semnatar al concordatului se suspendă de drept urmărirea individuală asupra debitorului, curgerea prescripţiei dreptului de a cere executarea silită a creanţelor precum şi curgerea dobânzilor, a penalităţilor precum şi a oricăror alte cheltuieli aferente creanţelor.
La data de 30.12.2010 conciliatorul a solicitat instanţei omologarea concordatului conform ofertei depusă la dosar şi notificată creditorilor
Analizând cererea de omologare, instanţa a reţinut că sunt întrunite cumulativ condiţiile impuse de art. 28 alin. 1 din Legea nr. 381/2009 în sensul că întreprinderea debitorului este în stare de dificultate financiară; valoarea creanţelor contestate şi/sau în litigiu nu depăşeşte 20% din masa credală; concordatul preventiv a fost aprobat de creditorii care reprezintă cel puţin 80% din valoarea totală a creanţelor, şi a admis cererea conciliatorului în sensul omologării concordatului iar în baza art. 28 alin. 3 din lege, a dispus suspendarea procedurilor de executare silită împotriva debitorului.