Întocmirea procesului-verbal de contravenţie la o dată ulterioară încheierii acestuia.


Nemenţionarea împrejurărilor în care agentul a constatat identitatea contravenientului. Autoturism aparţinând altei persoane

Procesul-verbal nu este legal întocmit atunci când nu rezultă modalitatea în care s-a constatat că petentul a comis contravenţia, nefiind întocmit la data constatării, fără să poarte semnătura contravenientului ori a vreunui martor, mentionându-se numai de către agentul constatator că săvârşirea faptei a fost constatată şi este probată de mijloace tehnice certificate.

Din fotografia depusă la dosar rezultă că autoturismul se deplasa cu o viteză de 83 km/h, dar acel vehicul nu aparţine recurentului, ci mamei sale, conform certificatului de înmatriculare depus la dosarul de fond. Mai mult, la domiciliul contravenientului s-a indicat adresa mamei acestuia, deci a proprietarului, iar nu a celui căruia i s-a imputat fapta, după cum rezultă din copiile actelor de identitate existente la dosarul de fond, agentul constatator neindicând cum anume l-a identificat pe recurent drept al contravenţiei, în condiţiile în care acesta nu este posesorul vehiculului şi nu s-a depus la dosar vreo dovadă în sensul că proprietarul ar fi precizat că recurentul se afla la data respectivă în folosinţa autoturismului.

Trib. Bucureşti, s. a iX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 1729 din 22 noiembrie 2007, nepublicată

Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buftea sub nr. 4822/94/2007, petentul D.N.V., în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, a solicitat anularea procesului-verbal seria IF nr. 1033262 din 12 martie 2007, întocmit de intimată, în motivarea plângerii, petentul a arătat că nu poseda vehiculul cu numărul de înmatriculare indicat în procesul-verbal şi la data comiterii faptei era imobilizat la pat în urma unei operaţii.

Prin sentinţa civilă nr. 4233 din 29 august 2007, pronunţată de Judecătoria Buftea, s-a respins ca neîntemeiată plângerea contravenţională, instanţa de fond apreciind că petentul nu a răsturnat prezumţia de legalitate şi temeinicie de care se bucură procesul-verbal.

Petentul a formulat recurs împotriva acestei sentinţe, susţinând că instanţa de fond a pronunţat o soluţie greşită, în condiţiile în care chiar intimatul recunoaşte că procesul-verbal a fost întocmit din eroare.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul a reţinut următoarele: prin procesul-verbal seria IF nr. 1033262 din 12 martie 2007, s-a aplicat recurentului o amendă de 60 RON, reţinându-se în sarcina sa că a condus cu viteza de 83 km/h pe sector de drum cu limita de viteză de 70 km/h.

Instanţa de fond a apreciat în mod eronat că procesul-verbal este legal întocmit, în condiţiile în care nu rezultă modalitatea în care s-a constatat că petentul a comis contravenţia. Astfel, procesul-verbal nu a fost întocmit la data constatării şi nu poartă semnătura contravenientului ori a vreunui martor, menţionându-se de către agentul constatator că săvârşirea faptei a fost constatată şi este probată de mijloace tehnice certificate.

Intr-adevăr, din fotografia depusă la dosar rezultă că autoturismul se deplasa cu o viteză de 83 km/h, dar acel vehicul nu aparţine recurentului, ci mamei sale, conform certificatului de înmatriculare depus la dosarul de fond. Mai mult, la domiciliul contravenientului s-a indicat adresa mamei recurentului, deci a proprietarului, iar nu a celui căruia i s-a imputat fapta, după cum rezultă din copiile actelor de identitate existente la dosarul de fond.

Agentul constatator nu a indicat şi cum anume l-a identificat pe recurent drept autor al contravenţiei, în condiţiile în care acesta nu este posesorul vehiculului şi nu s-a depus la dosar vreo dovadă în sensul că proprietarul vehiculului ar fi precizat că recurentul se afla la data respectivă în folosinţa autoturismului.

Prin urmare, tribunalul a constatat că subzistă motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ., soluţia instanţei de fond fiind dată cu aplicarea greşită a legii, în condiţiile în care s-a reţinut că pro-cesul-verbal este legal întocmit, deci recursul a fost admis, iar sentinţa recurată a fost modificată, în sensul că tribunalul a admis plângerea şi a anulat procesul-verbal de contravenţie.