Contravenţie. Impozit pe profit. Subiect impozabil. Societate comercială mixtă. Plângere contravenţională. Temeinicie.


Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 12/1991, subiect impozabil, care are obligaţia plăţii impozitului pe profit, este persoana juridică care realizează profituri din activitatea desfăşurată, iar nu asociatul sau grupul de asociaţi care au contribuit la naşterea persoanei juridice.

Profitul înregistrat de o societate comercială este unic, în spiritul dispoziţiilor Legii nr. 35/1991, iar de scutirea temporară de plată a impozitului pe profit beneficiază persoana juridică şi, implicit, asociaţii acesteia, indiferent de cetăţenia lor.

(Secţia comercială, dicizianr. 4/24.01.1995)

Prin sentinţa civilă nr. 6.208/26.09.1994, Judecătoria sectorului 4 Bucureşti a respins plângerea formulată de S.C. “l.E.” – S.R.L. împotriva procesului verbal de contravenţie seria A nr. 0048213/179, încheiat la 24.09.1993, prin care Garda Financiară Secţia Bucureşti, în temeiul dispoziţiile art. 15 lit. b din Legea nr. 12/1991, a aplicat o amendă de 300.000 lei, dispunând, totodată, şi virarea la bugetul statului a sumei de 15.701.186 lei, cu titlu de impozit, precum şi a 10.107.469 lei, penalităţi aferente.

Prin actul de constatare şi sancţionare învederat mai sus, Garda Financiară a apreciat că S.C. “I.E.” – S.R.L., prin includerea primelor acordate la cumpărarea de valută pe cheltuieli, a procedat la majorarea artificială a acestora, ceea ce a determinat diminuarea profitului impozabil şi, implicit, impozitul datorat statului.

Pentru a pronunţa soluţia, prima instanţă a concluzionat că diminuarea beneficiului realizat prin operaţiunile de schimb valutar cu contravaloarea primelor acordate clienţilor, eludând dispoziţiile normative referitoare la impozitul de profit, este ilegală.

împotriva sentinţei a formulat apel (ce urmează a fi apreciat ca recurs), contravenienta S.C. “I.E.” – S.R.L.

Prin motivele invocate se critică prima soluţie, arătându-se, în esenţă, că, urmare cooptării unui asociat străin, societatea, prin schimbarea statutului său juridic, beneficiază de scutire de impozit la data controlului, conform art. 14 lit. c din Legea nr. 35/1991. Adresa Băncii Naţionale nr. 2.230/ 10.05.1993 nu constituie un act normativ, cu consecinţele respective, ea fiind comunicată numai în 2.08.1993, dată de la care petenta nu a mai acordat prima pentru cumpărarea de valută.

în sprijinul recursului s-a depus sentinţa civilă nr. 269/7.11.1994, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia administrativ, prin care se recunoaşte reclamantei S.C. “I.E” – S.R.L. dreptul de a fi scutită de impozitul pe profit pe o perioadă de 2 ani, de la data înfiinţării, ca societate cu participarea investitorului străin.

Examinând motivele invocate, în raport de probele administrate în cauză, tribunalul constată că recursul este fondat.

Actele dosarului relevă că intervalul de timp avut în vedere de către agentul constatator a fost cuprins între decembrie 1992 – iunie 1993. Pe această perioadă S.C. “I.E.” – S.R.L. era scutită de plata impozitului pe profit, conform dispoziţiilor art. 14 lit. c Legea nr. 35/1991 privind regimul investiţiilor străine, raportat la prevederile art. 1 lit. b din acelaşi act normativ.

în fapt, la 14.09.1992 capitalul societăţii a devenit mixt, prin aportul unui investitor grec, ceea ce atrage, implicit, scutirea de impozit pe timp de doi ani, calculat de la data începerii activităţii, până la 9.10.1993.

Conform prevederilor art. 1 din Legea nr. 12/1991, subiect impozabil, care are obligaţia plăţii impozitului pe profit, este persoana juridică care realizează profituri din activitatea desfăşurată, iar nu asociatul sau grupul de asociaţi ce au contribuit la naşterea persoanei juridice.

Facilităţile acordate de legiuitor investitorului străin pot fi valorificate numai în cadrul şi prin intermediul societăţii comerciale al cărui asociat a devenit.

Societăţile comerciale cu capital integral sau parţial străin, constituite pe teritoriul ţării, sunt persoane juridice române, toţi asociaţii bucurându-se de aceleaşi drepturi, corespunzător părţilor sociale deţinute.

Partea socială conferă dreptul de a încasa dividende, indiferent cine este deţinătorul său, un asociat român ori un investitor străin.

Pe de altă parte, profitul înregistrat de o societate comercială este unic, în spiritul dispoziţiilor Legea nr. 35/1991, de scutirea temporară de plată a impozitului pe profit beneficiind persoana juridică, şi, implicit, asociaţii acesteia, indiferent de cetăţenia lor.

Reţinând că pe intervalul de timp supus controlului efectuat de organele Gărzii Financiare, S.C. “I.E.” – S.R.L. era scutită de plata impozitului pe profit, conform celor arătate mai sus, tribunalul apreciază că susţinerea agentului constatator privind săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 15 lit. b din Legea nr. 12/1991 (constând în majorarea cheltuielilor, prin cuprinderea primelor acordate la cumpărarea de valută, ceea ce a condus la diminuarea impozitului) este eronată.

Astfel fiind, în baze art. 304 pct. 9 Cod proc. civilă, tribunalul va admite recursul.

Notă: Cu privire la Legea nr. 12/1991, a se vedea nota de la speţa nr. 55.

Legea nr. 35/1991 privind regimul investiţiilor străine (publicată în

Monitorul Oficial nr. 73 din 10 aprilie 1991), a fost abrogată prin O.U.G. nr.

31/1997 (publicată în Monitorul Oficial nr. 125 din 19 iunie 1997).