Contravenţie. Persoana vinovată.


împrejurarea că în procesul verbal de constatare a contravenţiei s-a reţinut vina gestionarei poate determina unitatea sancţionată să atragă răspunderea acesteia pentru plata amenzii.

întrucât gestionara reprezintă unitatea, amenda se va aplica acesteia din urmă.

(Secţia comercială, decizia nr. 2/24.11.1993)

S.C. “V” – S.A. Bucureşti a formulat, la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti, plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, încheiat de către organul Gărzii Financiare a Municipiului Bucureşti, cu nr.216.052/22.01.1993, prin care a fost sancţionată cu amenda de 800.000 Iei, în urma controlului efectuat în acea zi, Ia magazinul B., ce aparţine societăţii V., întrucât nu au fost expuse la vânzare unele produse.

Prin sentinţa civilă nr. 2.425/12.04.1993, Judecătoria sectorului 2 a respins plângerea.

împotriva acestei sentinţe contravenienta a formulat recurs, motivat pe împrejurarea că produsele ce nu erau expuse în magazin Ia acea dată erau unele rezervate salariaţilor societăţii, ce urmau a fi distribuite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar o altă categorie era reprezentată de sticle cu impurităţi şi depuneri, ce au fost retrase de la vânzare, în vederea recondiţionării.

De asemenea, a mai arătat că în procesul verbal atacat s-a specificat vina gestionarei D.I., deci amenda trebuia aplicată gestionarei.

în susţinerea afirmaţiilor sale, depune ca acte doveditoare o copie a buletinului de analiză întocmit la 9.02.1993, privind sticlele ce prezentau impurităţi şi depuneri, şi copia adresei conducerii unităţii către oficiul juridic, prin care se nominalizează produsele de la magazinul B., păstrate pentru a constitui mijloc de recompensare şi stimulare a salariaţilor.

Examinând actele şi lucrările depuse la dosarul cauzei, instanţa constată recursul ca nefondat.

Procesul verbal întocmit de Garda Financiară stabileşte existenţa contravenţiei, expunând şi cele relatate prin nota explicativă dată de gestionara unităţii.

Actele depuse de recurentă în sprijinul cererii sale sunt nerelevante; buletinul de analiză nr.471/9.02.1993 privind produsele necorespunzătoare calitativ este emanat de către unitatea sa, după efectuarea susmenţionatului control, ca şi adresa Biroului A.D.T. din 27.01.1993, către oficiul juridic, privind reţinerea unor produse pentru salariaţi.

împrejurarea că în procesul verbal atacat se face menţiunea vinei gestionarei în neprezentarea la vânzare a sticlelor, gestionara reprezentând S.C. “V” – S.A., poate determina pe contestatară, dacă apreciază că este cazul, să atragă răspunderea acesteia pentru plata amenzii.

Faţă de ceie de mai sus, hotărârea pronunţată de instanţă este legală şi temeinică, iar recursul urmează a Fi respins.