Inadmisibilitate plangere impotriva incheierii de CF fara a fi parcurasa procedura reexaminarii Plângeri prealabile


Prin incheierea de carte funciara nr. x a OCPI-BCPI Brasov s-a dispus notarea contractului de cesiune de creanta incheiat intre MRB in calitate de cedent si SC CRM SRL in calitate de cesionar sub C/14 din cartea funciara 100750 UAT Tarlungeni. Incheierea a fost pronuntata la 13.07.2010 fiind comunicata prin afisare petentei la 20.07.2010 la sediul social declarat in contractul de credit cedat si actele aditionale la acesta.

La data de 29.07.2010 petenta a formulat plangere impotriva incheierii de CF mentionate inregistrand-o direct pe rolul instantei, formuland critici ce tin exclusiv de valabilitatea contractului de cesiune de creanta ce a format obiectul notarii in CF prin incheierea atacata.

Deliberand cu prioritate asupra exceptiei inadmisibilitatii plangerii de CF fata de continutul in vigoare la momentul formularii plangerii a dispozitiilor art.50 din legea nr.7/1996 instanta retine urmatoarele:

Potrivit art. 50 din Legea nr. 7/1996 ” (1) Incheierea se comunica celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, cu privire la imobilul in cauza, in termen de 15 zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.

#M5

(2) Persoanele interesate pot formula cerere de reexaminare a incheierii de admitere sau de respingere, in termen de 15 zile de la comunicare, care se solutioneaza prin incheiere de catre registratorul-sef din cadrul oficiului teritorial in raza caruia este situat imobilul.

(2^1) Impotriva incheierii registratorului-sef emise potrivit alin. (2) se poate formula plangere in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de reexaminare si plangerea impotriva incheierii se depun la biroul teritorial si se inscriu din oficiu in cartea funciara. Oficiul teritorial este obligat sa inainteze plangerea judecatoriei in a carei raza de competenta teritoriala se afla imobilul, insotita de dosarul incheierii si copia cartii funciare.

(2^2) Plangerea impotriva incheierii se poate depune si direct la judecatoria in a carei raza de competenta teritoriala se afla imobilul, situatie in care instanta va solicita din oficiu biroului teritorial comunicarea dosarului incheierii si copia cartii funciare, precum si notarea plangerii in cartea funciara.

#B

(3) Hotararea pronuntata de judecatorie poate fi atacata cu apel.

(4) Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila se comunica, din oficiu, biroului teritorial de catre instanta care s-a pronuntat ultima asupra fondului.

(5) Inscrierea facuta in temeiul acestei hotarari judecatoresti isi produce efectele de la inregistrarea cererii de inscriere la biroul teritorial.

(6) In cazul respingerii plangerii prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, notarile facute se radiaza din oficiu. »

Procedura formularii plangerii impotriva incheierii de Cf in sensul ca aceasta se ataca cu cerere de reexaminare si doar impotriva incheierii registratorului sef se poate formula plangere la instanta a fost introdusa prin dispozitiile OUG Nr. 64 din 30 iunie 2010privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 publicata in: monitorul oficial nr. 451 din 2 iulie 2010 si intrata in vigoare in termne de 3 zile de la publicare potrivit art. 12 dinb legea nr. 24/2000 privin tehnca legislativa, in lipsa unor dispozitii tranzitorii exprese.

Prin urmare, procedura formularii cailor de atac impotriva incheierii de CF reprezinta in mod evident noemr de procedura de imediatap aplicare ceea ce face ca plangerea formulata direct la instanta dupa intrarea in vigoare a dispotitiilor legale mai sus enuntate sa fie inadmisibila.

Pentru aceste considerente, se va admite exceptia inadmisibilitatii formularii plangerii imppotriva incheierii de CF direct la instanta fara parcurgerea procedurii cererii de reexaminare la registratorul sef. Pe cale de consecinta plangerea va fi resoinsa ca inadmisibila.

Celelalte exceptii si fondul plangerii nu vor mai fi examinate, plangerea fiin respinsa ca inadmisibila.

Se va lua act ca petenta nu a solicitat cheltuieli de judecata.