RECURS COMERCIAL. CERERE DE DESCHIDERE A PROCEDURII INSOLVENŢEI FORMULATĂ DE ADMINISTRATORUL JUDICIAR ÎN REPREZENTAREA SOCIETĂŢII RECLAMANTE, ÎMPOTRIVA CĂREIA S-A DISPUS DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENŢEI, ANULATĂ CA NETIMBRATĂ. INCIDENŢA PREVEDERILOR ART


-art.77 din Legea nr.85/2006.

Decizia nr.728/C/05.12.2011 a Curţii de Apel Oradea – Secţia a II – a civilă, de administrativ şi fiscal.

Prin sentinţa nr.800/2011, pronunţată de Tribunalul B., a fost admisă excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu şi s-a anulat ca netimbrată acţiunea având ca obiect procedura insolvenţei formulată de creditoarea SC T. SRL Deva, – prin administrator judiciar SP C. E. IPURL Deva în contradictoriu cu debitoarea SC G. O. SRL Oradea .

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Pentru termenul de judecată din 29.03.2011, instanţa a pus în vedere creditoarei să facă dovada plăţii taxei de timbru şi a timbrului judiciar în cuantum de 120 lei , respectiv 0,30 lei , conform procesului verbal aflat la fila 24 .

Pentru termenul de judecată fixat pe data de 29.03.2011 creditoarea nu a făcut dovada plăţii taxei de timbru şi a timbrului judiciar la valoarea pretenţiilor solicitate.

Ori, prin art.1 din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, a fost statuat principiul potrivit căruia acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevăzute de acest act normativ. Acestea sunt datorate atât de persoanele fizice, cât şi de persoanele juridice şi ele se plătesc anticipat. În mod excepţional, obligaţia de timbrare se poate împlini până la termenul stabilit de instanţa de judecată, de regulă primul termen.

Potrivit prevederilor art.9 din Ordonanţa nr.32/1995 a Guvernului României, art.20 alin.3 din Legea nr.146/2997 privind taxele judiciare de timbru şi normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, în cazul în care partea nu achită taxa judiciară de timbru şi/sau timbru judiciar, cererea acesteia se anulează ca netimbrată sa, după caz, ca insuficient timbrată.

Constatând că acest capăt de cerere nu a fost timbrat anticipat, că reclamanta nu s-a conformat obligaţiei de timbrare potrivit menţiunilor din procesul verbal aflat la fila 24 dosar , că nu se află în prezenţa unei acţiuni sau persoane faţă de care operează scutirea legală de obligaţia timbrării, instanţa de judecată a dat eficienţă dispoziţiilor art.20 pct.1 şi 3 din Legea nr.146/1997, respectiv ale art.30 din Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ şi a dispus anularea cererii ca netimbrată.

Împotriva acestei sentinţe, a declarat recurs reclamanta prin lichidatorul judiciar, solicitând casarea ei cu trimitere spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond pentru a se pronunţa asupra cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.

În motivarea recursului său, administratorul judiciar a arătat că deşi a invocat prin cererea de deschidere a procedurii, că potrivit art.77 din Legea 85/2006 cererea sa este scutită de plata taxei de timbru, instanţa de fond nu s-a pronunţat pe această excepţie, invocând prevederile Legii nr.146/1997, iar pe de altă parte, lui nu i s-a adus la cunoştinţă despre obligativitatea timbrării.

În drept au fost invocate prevederile art.304 pct.9 şi 204 ind.1 Cod procedură civilă.

Intimaţii nu au formulat întâmpinare.

Verificând sentinţa recurată prin prisma motivului de recurs invocat şi din oficiu conform art.304 raportat la art.304/1 şi 306 Cod procedură civilă, pe baza actelor şi lucrărilor dosarului s-a constatat că aceasta este nelegală.

Prin sentinţa civilă nr.532/F/19.05.2011 Tribunalul H. a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva reclamantei SC T. SRL DEVA, desemnând administrator judiciar pe SC C. E. IPURL DEVA.

Recurenta nu a fost citată prin administratorul judiciar, cu menţiunea timbrării, iar instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra excepţiei scutirii de plata taxei de timbru prevăzută de art.77 din Legea nr85/2006, invocată de administratorul judiciar prin cererea introductivă, invocând din oficiu nulitatea prevăzută de Legea nr.146/1997.

Potrivit art.77 din Legea nr.85/2006, toate acţiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator în aplicarea dispoziţiilor acestei legi, inclusiv pentru recuperarea creanţelor, sunt scutite de taxe de timbru.

Cum cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de reclamantă prin administratorul judiciar se încadrează în categoria cererilor scutite de taxe de timbru prevăzute de art.77 din Legea nr.85/2006, instanţa de fond, în mod greşit a anulat cererea ca netimbrată.

În consecinţă, necercetându-se fondul cererii, în baza art.312 (5) Cod procedură civilă, curtea a admis ca fondat recursul şi a casat sentinţa cu trimitere spre rejudecare.