Constatând că lichidităţile deţinute de debitoare nu sunt în măsură să îndestuleze creanţa reclamantei, instanţa apreciază că se impune respingerea cererii, la acest moment creditoarea urmând a încerca exercitarea celorlalte modalităţi de a titlului său, prevăzute de Codul de procedură civilă.
(Secţia comercială, sentinţa nr. 1.189/26.03.1997).
Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. 3.456/ 1995, reclamanta-creditoare R. – U. M. Plopeni a solicitat înfiinţarea şi validarea popririi asupra contului pârâtei-debitoare S.C. “T.” – S.A, în mâinile terţului poprit, C.B. – S.A, până la concurenţa debitului de 14.649.025 lei, cu cheltuieli de judecată.
Reclamanta-creditoare a depus Ia dosar titlul materializat în sentinţa civilă nr. 415/29.06.1996, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, şi a invocat, în drept, art. 452 şi urm, art. 274 şi 242 Cod proc. civilă.
Tribunalul a luat măsuri de citare a părţilor şi a emis ordonanţa de înfiinţare a popririi către terţul-poprit C.B. – S.A. a răspuns cu adresa nr. 612/ 06.03.1997, în sensul că pârâta-debitoare deţine în trei conturi suma totală de numai 2.332.984,33 lei şi aceasta este deja grevată prin poprirea înfiinţată în favoarea S.C. “P P.” – S.A.
Constatând faptul că lichidităţile deţinute de pârâta-debitoare nu sunt în măsura să îndestuleze creanţa reclamantei-pârâte, tribunalul apreciază că se impune respingerea cererii, la acest moment reclamanta-creditoare urmând a încerca exercitarea celorlalte modalităţi de executare a titlului său, prevăzute în cadrul Codului de procedură civilă.
Notă: Apreciem că soluţia este greşită.
Conform art. 1718 Cod civil, şi veniturile viitoare ale debitorului pot forma obiectul popririi, deoarece ele alcătuiesc gajul general al creditorilor.
Insuficienţa lichidităţilor este remediabilă în timp şi nu constituie un impediment pentru înfiinţarea şi validarea popririi.