Registrul comerţului. Radiere menţiune. Nepronunţa-rea judecătorului delegat asupra unor motive. Consecinţe.


Faptul că judecătorul delegat nu s-a pronunţat asupra unor motive, pe considerentul că motivele invocate pot fi verificate numai de instanţa de judecată, nu atrage nulitatea încheierii, atâta timp cât măsura radierii menţiunii, cerută, în esenţă, a fost luată cu respectarea legii.

(Secţia comercială, decizia nr. 513/15.09.1994)

Prin încheierea din 4.04.1994, judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti a admis cererea de radiere formulată de asociata C.V, în contradictoriu M.N.A, coasociat, şi a dispus radierea menţiunii cu nr. de înregistrare 57.173 din 28.12.1993, privind actul adiţional autentificat sub nr. 529 din 14.12.1993, de către Notariatul de Stat al Municipiului Bucureşti.

Pentru a lua această măsură, judecătorul delegat a reţinut că, la data de 14.12.1993, C.V. a semnat un contract de societate cu M.N.A, în vederea constituirii S.C. “C.A.I.” – S.R.L, societate nouă, cu un capital de 2.200.000 lei, vărsat de asociaţi în numerar. Pentru înmatricularea noii societăţi, M.N.A. a mandatat o persoană care, printr-un act adiţional, a redus capitalul societăţii S.C. “C.2” – S.R.L. (în care C.V. era asociat unic) de la 5.005.000 lei la 2.200.000 lei, modificând deci statutul acestei societăţi, fără consimţământul asociatei. S-a reţinut că prin înscrierea menţiunii respective, s-au încălcat dispoziţiile art. 155 din Legea nr. 31/1990, deoarece înscrierea reducerii capitalului nu poate fi făcută decât după trecerea a două luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.

împotriva susmenţionatei încheieri, M.N.A. a formulat apel.

în primul motiv de apel se susţine că, cererea de radiere a fost admisă pentru alte motive decât cele invocate de petiţionară.

Susţinerea este neîntemeiată, deoarece judecătorul delegat a făcut o corectă aplicare a dispoziţiile art. 8 şi 25 din Legea nr. 26/1990, apreciind, corespunzător probele dosarului, în raport de dispoziţiile legale. în acest sens, s-a luat, motivat, măsura radierii menţiunii, numai în baza textelor care permit judecătorului delegat să ia astfel de măsuri.

Faptul că nu s a pronunţat asupra aspectelor învederate prin cererea iniţială (motivând că aceste motive pot fi verificate numai de instanţa de judecată), nu constituie o încălcare a legii, care să atragă nulitatea încheierii.

De asemenea, celelalte susţineri nu pot fi primite, deoarece măsura radierii menţiunii este legală şi temeinică.

Faţă de cele de mai sus, apelul nefiind întemeiat, urmează a fi respins ca atare.

Notă: în legătură cu Legea nr. 31/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 23.

Referitor la Legea nr. 26/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 17.