Nelegalitatea deciziei.
Convocarea adunării generale numai în prezenţa reprezentanţilor legali are loc numai dacă toţi asociaţii au fost legal convocaţi, aflându-se în ţară la acea dată, iar adunarea generală se desfăşoară datorită refuzului nejustificat al acestora de a se prezenta.
(Secţia comercială, decizia nr. 524/21.09.1994)
Prin acţiunea introdusă Ia Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, reclamanţii K.J. şi K.K. au chemat în judecată pe M.J.K, A.R.M, M.A.K, P.M. şi S.C. “U.C.C.” – S.R.L., solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se constate nelegalitatea deciziei adunării generale privind dizolvarea societăţii comerciale “U.C.C.” – S.R.L., din 16.09.1991, şi să se dispună suspendarea hotărârii adunării generale mai sus menţionată.
în motivarea acţiunii, au arătat că S.C. “U.C.C.” – S.R.L. a fost înregistrată, având ca asociaţi pe reclamanţi şi pârâţi. întrucât între părţi au existat mai multe litigii, pârâţii au realizat un simulacru de dizolvare a societăţii comerciale, încălcând /dispoziţiile art. 16 din statutul societăţii. Mai arată că scopul urmărit de pârâţi a fost acela de a încerca acoperirea nelegalităţii săvârşite anterior, prin înfiinţarea, în baza sentinţei civile 2.356/22.08.1991 (anterior dizolvării) a unei alte societăţi comerciale: “S.M.C.U.” – S.R.L., având acelaşi obiect de activitate, acelaşi sediu, o parte din părţi figurând ca administratori în ambele societăţi. De asemenea, reclamanţii contestă orice comunicare poştală a vreunei convocări.
Prin sentinţa civilă nr. 9.231/16.09.1993, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins acţiunea, obligând pe reclamanţi să plătească pârâţilor suma de 648.000 lei, cheltuieli de judecată.
Reclamanţii au formulat apel împotriva acestei hotărâri judecătoreşti, iar prin decizia 216/7.04.1994, secţia comercială a T.M.B. a admis apelul, a desfiinţat hotărârea atacată şi a fixat termen pentru rejudecarea cauzei. Tribunalul, analizând probele existente la dosar, constată următoarele: Din statutul societăţii mixte „U.C.C.” – S.R.L, rezultă că adunările generale sunt statutar constituite în prezenţa tuturor asociaţilor sau a reprezentanţilor lor legali.
Rezultă deci că, în primul rând, adunările generale sunt statutar constituite numai în prezenţa tuturor asociaţilor şi, numai în subsidiar, al reprezentanţilor lor legali.
De asemenea, rezultă că, convocarea adunării generale pentru asociaţi se face prin scrisoare recomandată sau telex, cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru adunarea generală.
în speţă, adunarea generală a avut loc în lipsa reclamanţilor, în condiţiile în care aceştia nu se aflau în ţară şi pârâţii aveau cunoştinţă despre acest lucru. Fără putinţă de tăgadă că aspectul convocării adunării generale numai în prezenţa reprezentanţilor legali are loc numai în condiţiile în care toţi asociaţii au fost legali convocaţi, aflându-se în ţară la acea dată, iar adunarea generală are loc datorită refuzului nejustificat al acestora de a se prezenta. Ca atare, în speţă, reclamanţii, nefiind în ţară, iar procedura de citare a acestora nu s-a făcut conform prevederilor statutare şi nici chiar printr-un alt mod, existând la dosar adresă că nu s-a înregistrat, pentru publicarea în Monitorul Oficial, convocarea adunării generale a societăţii din data de 6.09.1991, aşa zisa convocare a reclamanţilor de către pârâţi, concretizată prin achitarea taxei pentru publicare în Monitorul Oficial, a fost nelegală, rezultând intenţia frauduloasă a pârâţilor de a dispune, în mod nejusitificat, dizolvarea societăţii, în lipsa reclamanţilor, în scopul fraudării acestora.
Urmează deci, ca pentru toate aceste considerente, tribunalul să constate că în speţă nu au fost îndeplinite condiţiile de formă pentru a se putea discuta fondul problemelor susţinute de reclamanţi, ceea ce conduce la soluţia admiterii acţiunii.