în conformitate cu dispoziţiile art. 166 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, când excluderea se cere de către un asociat, se va cita asociatul pârât şi societatea respectivă.
(Secţia comercială, decizia nr. 112/24.02.1994)
Prin sentinţa civilă fără număr, dată de Judecătoria sectorului 2 Bucureşti, în dosarul nr. 10.844/1993, s-a admis acţiunea principală formulată de reclamanta T.V. şi s-a dispus excluderea asociaţilor pârâţi N.I. şi N.D.D. din cadrul S.C. “I.L.” S.R.L., s-a respins cererea reconvenţională, ca neîntemeiată, şi au fost obligaţi pârâţii reclamanţi la 95.600 lei, cheltuieli de judecată către reclamanta pârâtă.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că pârâţii nu au constituit capitalul social în numerar şi în natură, până la limita legală de 60%. Se reţine că iniţial T.V a fost asociata unică a societăţii, dar că, la data de 2.06.1993, a acceptat cooptarea celor doi pârâţi, care s-au obligat, prin contractul de societate, să participe la constituirea capitalului social în natură, cu o linie FAST FOOD, în valoare de 7.000 dolari SUA, obligaţie pe care nu şi-au îndeplinit-o.
în ceea ce priveşte cererea reconvenţională, prin care pârâţii au solicitat excluderea reclamantei din cadrul societăţii, motivat de faptul că ei deţin 70% din capital, aceasta a fost respinsă, cu motivarea că în cauză nu s-a dovedit această susţinere.
împotriva susmenţionatei sentinţe au introdus apel pârâţii.
Primele două motive se referă la încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la dreptul material, iar cel de al treilea motiv se referă la încălcarea dispoziţiilor legale privind citarea părţilor.
Acest din urmă motiv este întemeiat.
Potrivit dispoziţiei art. 166 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, când excluderea se cere de către un asociat, se va cita societatea şi asociatul pârât.
în cauză, încălcându-se dispoziţiile exprese ale acestui text, instanţa de fond a judecat pricina, deşi nu fusese citată, în mod legal, şi S.C. “I.L.” -S.R.L, sub acest aspect hotărârea fiind nulă în întregime.
Ca urmare, apare inutilă verificarea celorlalte motive de apel.
Faţă de cele de mai sus, potrivit art. 297 alin. 1 Cod proc. civilă, constatând că judecata s-a făcut în lipsa unei părţi, care nu a fost legal citată, se va desfiinţa hotărârea atacată, urmând ca pricina să se rejudece.
Potrivit art. 2 pct. 1 lit. a Cod proc. civilă, soluţionarea unor astfel de cauze fiind în primă instanţă de competenţa tribunalului, urmează ca rejudecarea să se facă de către secţia comercială, în complet de 2 judecători, urmând ca la rejudecarea cauzei, cu îndeplinirea cerinţelor legale referitoare la corecta citare a părţilor, să se aibă în vedere, ca apărări de fond, şi celelalte susţineri formulate în apel.
Notă: în legătură cu Legea nr. 31/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 23.