Procedură.
Autorizarea instanţei judecătoreşti este necesară ori de câte ori intervine o modificare propriu-zisă a actelor constitutive, respectându-se astfel, prin controlul instanţei judecătoreşti, cerinţele severe de legalitate instituite de Legea nr. 31/1990.
Modificarea structurii şi cuantumului capitalului social reprezintă o schimbare propriu-zisă, esenţială, intervenită în actul constitutiv, fapt pentru care înscrierea în a menţiunii cu privire la această modificare trebuie să fie urmarea unei hotărâri judecătoreşti care, verificând legalitatea sa, va putea să o autorizeze.
(Secţia comercială, decizia nr. 444/30.06.1994)
Prin apelul formulat de P.P.F. împotriva încheierii pronunţată de Judecătorul delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti, la data de 29.10.1993, prin care s-a respins cererea de înscriere de menţiuni privind majorarea capitalului social al S.C. „M.” -S.R.L, s-a solicitat desfiinţarea sus-arătatei încheierii, cu consecinţa înscrierii cererii de menţiuni în evidenţele Registrului Comerţului, cu motivarea că S.C. „M.” – S.R.L, al cărei unic asociat este apelantul, a achiziţionat, în anii 1992 – 1993, mijloace fixe, achitate din profitul realizat în anii respectivi, a căror valoare actualizată de 22.150.000 lei – astfel cum a stabilit-o expertiza tehnică efectuată de Biroul de Expertize a Băncii Române pentru Dezvoltare – însuşită şi aprobată de adunarea generală, care a hotărât, conform procesului verbal, majorarea capitalului social, prin constituirea unui aport în natură, constând în fondurile fixe achiziţionate, în valoare de 22.150.000 lei.
Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa constată următoarele:
Dispoziţiile art. 153 din Legea nr. 31/1990 au ca obiect procedura de modificare propriu-zisă a pactului societar, autorizarea instanţei judecătoreşti fiind necesară ori de câte ori intervine o modificare propriu-zisă a actelor constitutive, respectându-se astfel – prin controlul instanţei judecătoreşti – cerinţele severe de legalitate instituite de art. 4,22, 23 şi 34, pentru înfiinţarea societăţii comerciale.
Cum modificarea structurii şi cuantumului capitalului social poate fi considerată o schimbare propriu-zisă, esenţială, intervenită în actul constitutiv al S.C. „M.” – S.R.L., urmează a se constata ca fiind nefondat apelul formulat în contra încheierii pronunţată de judecătorul delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti de respingere a cererii de înscriere de menţiuni privind majorarea capitalului social şi modificarea structurii acestuia, dat fiind că înregistrarea menţiunii respective trebuia să fie urmarea unei hotărâri judecătoreşti care, verificând legalitatea modificării, putea să o autorizeze. Dispoziţiile art. 6 din Legea nr. 26/1990 consacră valoarea obligatorie, nemijlocită, a hotărârilor pronunţate de. instanţele judecătoreşti ca temei de sine stătător pentru efectuarea unei înregistrări la Oficiul Registrului Comerţului.
Astfel fiind, pentru considerentele sus-arătate, în conformitate cu dispoziţiile art. 296 Cod proc. civilă, urmează a se dispune respingerea apelului.
Notă: Cu privire la Legea nr. 31/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 23. în legătură cu Legea nr. 26/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 17.