Reclamanta SNP PETROM SA – Sucursala PECO Argeş a chemat-o în judecată pe pârâtă, societate comercială cu răspundere limitată, pentru a fi obligată la plata, cu titlu de preţ, a sumei de 5.080.000 lei.
Prin sentinţa nr. 1154/C/2001, Tribunalul Argeş a respins acţiunea, reţinând că reclamanta este un dezmembrământ fără personalitate juridică al societăţii comerciale şi, faţă de dispoziţiile art. 42 C. proc. civ. şi art. 43 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, nu poate avea calitate procesuală activă în condiţiile în care nu a dovedit autorizarea societăţii să formuleze acţiune.
Recursul declarat de reclamantă a fost admis de Curtea de Apel Piteşti, care, la 27.02.2002, a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare aceluiaşi tribunal.
Curtea a reţinut că reclamanta este titulara dreptului a cărui valorificare a pretins-o în acţiune şi că în actul normativ al SNP este înscris mandatul dat conducătorului sucursalei de a reprezenta societatea în problemele care ţin de domeniul său de activitate.
S-a considerat că, potrivit normelor de procedură (art. 41 şi 42 C. proc. civ.), pot sta în proces persoanele care au folosinţa drepturilor civile. Potrivit art. 43 din Legea nr. 31/1990, sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale, aşa încât acestea nu au capacitate de exerciţiu şi nu pot sta în proces în nume propriu.
Cum însă, în cauză, conducătorul sucursalei avea împuternicire de reprezentare pentru societate, în temeiul căreia a acţionat, respingerea cererii a fost greşită.
C.A. Piteşti, decizia nr. lll/R-C/27.02.2002