Despăgubiri şi dobânzi datorate de autorul unui accident asigurătorului pentru sume plătite cu titlu de despăgubiri asiguratului


Prin acţiunea formulată, societatea de asigurări a chemat în judecată persoana din culpa căreia s-a produs evenimentul rutier în urma căruia a suportat contravaloarea reparaţiilor efectuate de asigurat, solicitând, o dată cu preţul acestora, şi dobânda în funcţie de rata de scont practicată de B.N.R.

Prin sentinţa nr. 707/C/2001, Tribunalul Argeş a respins acţiunea, reţinând, pe de o parte, că nu s-au produs dovezi din care să rezulte achitarea de către reclamantă a sumei reprezentând contravaloarea reparaţiilor efectuate de asigurat, iar, pe de altă parte, că acordarea dobânzilor nu a fost prevăzută în contractul CASCO şi ar duce la o îmbogăţire fară just temei a reclamantei.

Soluţionând recursul reclamantei, Curtea, prin decizia nr. 6/R-C/2002, a modificat în tot sentinţa şi 1-a obligat pe pârât la achitarea despăgubirilor în valoare de 14.140.000 lei şi a dobânzii calculate în raport de taxa de scont a B.N.R. începând cu 18 aprilie 2001 şi până la data achitării datoriei.

Instanţa de control judiciar a reţinut că ordinul de plată depus la dosar a dovedit achitarea de către reclamantă a contravalorii reparaţiilor efectuate de asiguratul său pentru remedierea avariilor produse din culpa pârâtului.

în privinţa dobânzilor solicitate în baza art. 1088 C. civ., s-a reţinut că sunt datorate începând cu data introducerii acţiunii şi până la momentul achitării debitului, întrucât, în temeiul răspunderii civile delictuale, se impune acoperirea în totalitate a prejudiciului actual şi determinat.

în ceea ce priveşte cuantumul dobânzii legale, Curtea a reţinut că el trebuie determinat în raport de taxa de scont a B.N.R., conform O.G. nr. 9/2000.

C.A. Piteşti, decizia nr. 6/R-C/2002