Cheltuieli judiciare în favoarea statului. Greşita obligare a părţii vătămate la plata acestor cheltuieli


Prin sentinţa penală nr. 162 din 22 martie 2001, Judecătoria Năsăud a dispus în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d Cod procedură penală, achitarea inculpatului ALDA de sub învinuirea de a fi săvârşit infracţiunile de insultă şi calomnie prevăzute de art. 205 şi 206 Cod penal.

S-a admis, în parte acţiunea civilă, inculpatul fiind obligat să plătească părţii civile în solidar cu părţile responsabile civilmente 5 milioane lei cu titlu de daune morale.

Inculpatul a fost obligat şi la plata sumei de 1 milion lei cheltuieli de judecată parţiale către partea vătămată, aceasta din urmă fiind obligată la rândul său să plătească 75.000 lei cheltuieli judiciare statului.

Prin decizia penală nr. 212 din 20 decembrie 2001, Tribunalul Bistriţa Năsăud a admis recursul părţii vătămate, a casat în parte sentinţa şi a înlăturat obligarea acesteia la plata cheltuielilor judiciare statului, obligând inculpatul la plata integrală a cheltuielilor de judecată către partea vătămată.

S-a reţinut că, potrivit art. 192 pct. .1 lit. c Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat se suportă de inculpat, atunci când, deşi achitat, a fost totuşi obligat la repararea pagubei şi prin urmare obligarea părţii vătămate la plata cheltuielilor judiciare statului nu este justificată. Aceasta cu atât mai mult cu cât faptele reclamate de partea vătămată s-a constat a fi fost săvârşite de inculpat, însă fără vinovăţie, neputându-se prin urmare aprecia, că aceste cheltuieli au fost determinate de partea vătămată pentru a fi aplicabile dispoziţiile art. 192 pct. 1 lit. a Cod procedură penală.

Pentru aceleaşi motive şi faţă şi de prejudiciul moral cauzat părţii vătămate, în mod just apreciat de instanţa de fond, potrivit art. 193 alin. 2 Cod procedură penală, inculpatul trebuia obligat la plata în întregime a cheltuielilor de judecată în favoarea părţii vătămate.

Decizia penală nr.212/20.12.2001 a Tribunalului Bistriţa