Taxa de timbru. Căi de atac


Neîndeplinirea obligaţiei de a timbra recursul până la primul termen de judecată atrage după sine anularea acestuia, cererea fiind considerată nulă şi neavenită

Secţia Comercială, decizia nr. 324 din 29 ianuarie 1998 (dosar 3572/1997).

Tribunalul a admis acţiunea reclamantei BANCA DE CREDIT COOPERATIST “BANKCOOP” S.A. – împotriva pârâtei Societatea Comercială “SIMBRAM PROD” SRL şi L.E., pe care le-a obligat în solidar la plata creditului nerambursat, dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Apelurile declarate de pârâte au fost respinse ca nefondate de Curtea de Apel.

Pârâta S.C. “SIMBRAM PROD” SRL a declarat recurs, pe care nu l-a timbrat suficient, astfel cum i-a cerut instanţa supremă.

Recursul a fost anulat ca insuficient timbrat.

în cauză, societatea recurentă a fost citată cu menţiunea timbrării recursului, (indicându-i-se atât taxa de timbru cât şi timbrul judiciar, obligaţie pe care, însă, nu şi-a îndeplinjt-o.

în conformitate cu dispoziţiile înscrise în art. I din Decretul nr. 199/1955, sunt supuse taxelor de timbru şi cererile pentru exercitarea căilor de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti, iar potrivit art. 6 din acelaşi decret taxele de timbru se plătesc anticipat.

Aceleaşi dispoziţii există şi în Hotărârea Guvernului nr. 1295/1990 şi Ordonanţa Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.

Totodată, potrivit dispoziţiilor înscrise în paragraful 9 din Instrucţiunile Ministerului Finanţelor nr. 1711/1960, date în aplicarea decretului menţionat, dacă taxele de timbru nu au fost plătite până la primul termen de judecată, cererea se consideră nulă şi neavenită. •

în consecinţă, întrucât societatea recurentă nu şi-a îndeplinit obligaţia de a timbra recursul, acesta a fost anulat ca insuficient timbrat.