Circulatie rutiera Infracţiuni


JUDECĂTORIA S

PENAL

SENTINŢĂ PENALĂ Nr. 28

Şedinţa publică de la 11 Februarie 2009

Completul compus din:

PREŞEDINTE GB

Grefier GM

Cu participarea reprezentantei Ministerului Public

Procuror: VM

Pe rol pronunţarea hotărârii în cauza penală privind pe inculpat BA G, având ca obiect infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă inculpatul.

Procedura completă fără citarea părţilor.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 9 februarie 2009, iar susţinerile şi concluziile părţilor au fost consemnate în încheierea din acea dată care face parte integrantă din prezenta sentinţă, când instanţa având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea pentru azi, 11.02.2009.

INSTANŢA

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria S din 3.11.2008 a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul BA G, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 al.1 din OUG 195/2002/R.

În fapt, în sarcina inculpatului s-au reţinut următoarele prin actul de sesizare: inculpatul, cetăţean german cu domiciliul în Germania, localitatea, str., nr. , a fost depistat de către Organele de poliţie în dimineaţa zile de 23.03.3008 conducând autoturismul proprietate personală VW Multivan cu nr. de înmatriculare pe str. AS din S, judeţul Mureş, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, respectiv de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, rezultat dat de aparatul etilotest, 1,40 ‰ şi 1,20 ‰ la interval de o oră ( 9,10-10,10), rezultat din proba de sânge luată la Spitalul Municipal S.

Inculpatul a recunoscut că în noaptea de 22/23.03.2008 a consumat băuturi alcoolice la barul Aristocrat din S, de aici s-a deplasat la restaurantul gării din oraş unde a mai băut o bere. Apoi a condus autoturismul pe drumul public din S şi a fost oprit de Poliţie. N-a contestat valorile alcoolemiei şi a avut o atitudine sinceră în faţa instanţei, recunoscând şi regretând fapta. N-a mai fost niciodată condamnat penal. Din buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie nr. 1124/177/A-2 depus la dosar, fila 16, rezultă că inculpatul BA G, la analiza de sânge din 23.03.2008, a avut cantitatea de alcool exprimată în grame la 1.000 ml sânge, de 1,40 ‰ alcoolemia proba I la ora 9,10 şi de 1,20 ‰ la proba a II-a ora 10,10. La dosar, fila 17 este depus şi rezultatul testului cu aparatul alcooltest efectuat de operator TD.

În instanţă inculpatul a avut apărător ales, ascultarea inculpatului s-a făcut în prezenţa acestuia.

Instanţa, reţine că inculpatul în 23.03.2008, dimineaţa, a condus autoturismul pe drumul public din S, după ce în noaptea de 22/23.03.208 a consumat alcool la discoteca Aristocrat şi la restaurantul sau barul din gara S. A condus maşina de la gara din S până pe strada AS, iar în dreptul sediului Poliţiei din S, a fost oprit de organele de Poliţie. Nu s-a opus testării, a recunoscut în totalitate fapta.

Fapta inculpatului constituie infracţiunea prev. de art. 87 al.1 din constând în conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În speţă, instanţa îi va aplica inculpatului pedeapsa închisorii de 5 luni, întrucât reţine în favoarea acestuia împrejurările atenuante prev. de art. 74 lit. a şi c C.pen., constând în conduita bună în societate a inculpatului anterior comiterii infracţiunii şi atitudinea inculpatului după săvârşirea infracţiunii, rezultând din prezentarea sa în faţa autorităţii care l-a chemat şi comportarea sinceră în cursul procesului.

De asemenea instanţa,la individualizarea pedepsei de mai sus a ţinut desigur seama potrivit C. pen. (n.r: corespondent în Noul Cod Penal: ), de limitele de pedeapsă prevăzute de textul de lege ce incriminează infracţiunea, de pericolul social al faptei comise de inculpat şi de persoana făptuitorului sub aspectele descrise mai sus. Cele două circumstanţe atenuante prev. de art. 74 lit. a, c C.pen., vor atenua răspunderea inculpatului şi determină instanţa să coboare pedeapsa sub limita minimă legală specială, potrivit art. 76 C.pen.

Fapta inculpatului de a conduce un autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, este o infracţiune de pericol social, dar în concret nu s-au produs urmări serioase, deşi probabilitatea privind riscul producerii unui accident având în vedere traficul care este destul de intens după ora 8 dimineaţa în oraşul nostru, există.

Infracţiunile la regimul circulaţiei pe drumurile publice, ca infracţiuni de pericol, incriminează fapte prin care sunt puse în pericol valorile sociale inclusiv viaţa persoanei implicată în circulaţie pe drumurile publice, chiar dacă aceste valori nu sunt efectiv vătămate.

Ca urmare, reţinem că există pericolul social al faptei inculpatului, care a condus autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice, dar faţă de persoana inculpatului, apreciem că pedeapsa închisorii de 5 luni fără executarea pedepsei, este suficientă. Suspendarea condiţionată a executării pedepsei este o măsură de individualizare şi constă în suspendarea pe o anumită durată, denumită termen de încercare, a executării pedepsei aplicate, cu obligaţia pentru cel condamnat de a avea o comportare corectă în tot acest timp. Dacă expiră termenul de încercare şi inculpatul a avut o purtare bună, el va fi reabilitat fără vreo restrângere a drepturilor pentru fapta penală săvârşită. În cazul în care inculpatul va săvârşi în termenul de încercare o nouă infracţiune, suspendarea executării pedepsei se revocă, iar condamnatul va fi ţinut să execute atât pedeapsa a cărei a fost suspendată cât şi pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

Instanţa dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei, îi acordă inculpatului încrederea în posibilitatea îndreptării lui fără executarea efectivă a pedepsei, potrivit art. 81 şi 82 C.pen.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În temeiul art. 87 al.1 din OUG nr. 195/2002 R cu aplicarea art. 74 al.1 lit. a, c C.pen, art. 76 lit. d C.pen., condamnă pe inculpatul BA G fiul lui G şi V, născut în S judeţul, la 27.03.1971, cetăţean german, domiciliat în Germania, localitatea, str., nr. , ocupaţie-muncitor, CI nr. 19.12.2002 eliberat de autorităţile germane, căsătorit, la pedeapsa închisorii de 5 luni, pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge;

În temeiul art. 81 şi 82 C.pen suspendă condiţionat executarea pedepsei de mai sus pe o durată denumită termen de încercare de 2 ani şi 5 luni.

Atrage atenţia inculpatului cu privire la disp. art. 83 C.pen privind revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni.

Obligă inculpatul la plata sumei de 250 lei reprezentând cheltuieli judiciare către Statul Român.

Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.02.2009.

Preşedinte,

GB

Grefier,

GM

Red. B.G/09.03.2009

Tehnored. M.G/10.03.2009

3 ex.

??

??

??

??

1