Căi de atac. Desfinţarea hotărârii instanţei inferioare pentru neîndeplinirea obligaţiei referitoare la timbraj. Inadmisibilitatea.


Desfiinţarea hotărârii instanţei inferioare pe considerentul neîndeplinirii obligaţiei referitoare la timbraj nu se poate realiza în cadrul controlului ierarhic exercitat prin examinarea căilor de atac deoarece partea în culpă poate fi dată în debit cu suma datorată.

Secţia Comercială, decizia nr. 2724 din 25 IUNIE 1998.

Tribunalul a admis acţiunea introdusă de reclamanta S.C “ADA KALEH” SRL Piatra Neamţ şi a obligat pe pârâta S.C. “OYIM TRADING CENTER IMPORT – EXPORT” SRL

Bucureşti să-i plătească acesteia 48.531.048 lei preţ marfă şi 25.407.040 lei penalităţi de întârziere. Totodată, instanţa a anulat, ca netimbrată, cererea reconvenţională formulată de pârâtă.

Apelul declarat de pârâtă a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel, care a dat în debit pe reclamantă cu suma de 7.481.408 lei, reprezentând taxa de timbru aferentă pretenţiilor formulate prin cererea de chemare în judecată.

Pârâta a declarat recurs, susţinând, între altele, că prima instanţă trebuia să anuleze acţiunea reclamantei ca insuficient timbrată şi nu să treacă la soluţionarea cauzei fără ca aceasta să completeze taxa de timbru.

Critica este nefondată deoarece în exercitarea controlului judiciar prin examinarea unei căi de atac, nu se poate desfiinţa hotărârea instanţei inferioare pe considerentul că nu a fost plătită taxa de timbru, părţile care nu şi-au îndeplinit această obligaţie putând fi date în debit cu suma datorată.