în cazul în care părţile au încheiat un acord de reeşalonare a plăţilor, reclamanta creditoare nu mai este îndreptăţită să obţină penalităţile calculate conform clauzei penale.
Secţia Comercială, decizia nr. 2966 din 9 iulie 1998.
Reclamanta RA – “APELE ROMANE”- Filiala Craiova a cerut obligarea pârâtei S.C. “ZAHĂRUL” SA Podari la plata sumei de 29.020.837 lei, reprezentând contravaloarea apei livrate neachitate şi 23.262.022 lei penalităţi de întârziere.
Tribunalul a admis în parte acţiunea şi a obligat-o pe pârâtă să-i plătească reclamantei 29.020.837 lei preţul apei livrate şi 20.000.000 lei cheltuieli de judecată.
Apelul declarat de reclamantă a fost respins cu motivarea că pârâta nu datorează penalităţi de întârziere întrucât la 18 noiembrie 1996, între părţile contractante a intervenit un acord de reeşalonare a plăţilor.
Reclamanta a declarat recurs, susţinând că pretinsul acord de conciliere din 18 noiembrie 1996 nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a putea produce efectele juridice între părţile contractante.
Examinând hotărârea atacată în raport de motivele de casare invocate, se constată că, în mod corect, cele două instanţe au respins capătul de cerere referitor la penalităţile de întârziere deoarece din actele dosarului rezultă clar că la 18 noiembrie 1996, părţile au încheiat un acord, prin care plăţile datorate au fost reeşalonate.
Totodată, se constată că actul respectiv a fost încheiat de organele de conducere ale părţilor în litigiu, în formă scrisă, producându-şi astfel toate efectele.
în consecinţă, recursul declarat de reclamanta RA “Apele Române” – Filiala Craiova, nefiind întemeiat, urmează a fi respins.