Secţia Comercială, decizia nr. 1278 din 26 martie 1998 (dosar nr. 1458/1997).
Societatea Comercială “ROTMUS” S.R.L. a solicitat obligarea pârâtei Societatea Comercială “ITAL BIOSONIC IMPORT EXPORT” S.R.L. la plata împrumutului acordat şi nerestituit.
Reclamanta a arătat că, potrivit contractului de credit, BANKCOOP S.A. a acordat pârâtei un credit, garantat de L.V. cu imobilul său, proprietate personală, acesta fiind şi sediul social al firmei Societatea Comercială “RITMUS” S.R.L., reprezentată de asociatul unic (garant). întrucât pârâta nu şi-a achitat debitul, garantul a plătit băncii creditoare suma
datorată.
Tribunalul a respins acţiunea, reţinând că societatea reclamantă nu are calitatea procesuală activă, întrucât raportul de garanţie s-a născut între pârâtă şi persoana fizică, singura în drept să solicite sumele achitate. Curtea de Apel a admis apelul reclamantei, a schimbat sentinţa şi a admis acţiunea. Pârâta a declarat recurs, solicitând respingerea acţiunii, întrucât ea nu a avut raporturi juridice cu societatea comercială, ci cu persoana fizică L.V., care în calitate de garant a împrumutului obţinut de la bancă, a achitat o parte din acesta.
Recursul este fondat.
în cauză, se reţine că societatea comercială în calitate de debitor, potrivit contractului de credit încheiat cu Societatea Comercială “BANKCOOP” S.A., a garantat împrumutul acordat cu imobilul proprietatea lui L.V. Cum pârâta nu şi-a achitat creditul către bancă, garantul persoană fizică a efectuat plăţi în contul acesteia. Faptul că, garantul L.V. este asociatul unic al Societăţii Comerciale “RITMUS” S.R.L. nu îndreptăţeşte această firmă să acţioneze în judecată pe pârâtă pentru recuperarea sumelor achitate în numele său. întrucât, raportul juridic de garanţie s-a încheiat între societatea comercială pârâtă şi persoana fizică, L.V. singura în drept să solicite restituirea sumei achitate, este garantul.
Se reţine că reclamanta Societatea Comercială “RITMUS” S.R.L. nu avea calitate procesuală activă, aşa cum corect s-a stabilit prin sentinţa civilă a instanţei de fond. în consecinţă, recursul pârâtei a fost admis, cu consecinţa menţinerii sentinţei de respingere a acţiunii.