BILET LA ORDIN ÎN ALB. OMISIUNEA COMPLETĂRII ÎN TERMENUL DE 3 ANI DE LA DATA EMITERII. CONSECINŢE


în ce priveşte biletul la ordin în alb, îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 12 din Legea nr. 58/1934 cu privire la cambie. Conform alin. (2) al art. 12 posesorul decade din dreptul de a completa cambia în alb după 3 ani de la data emisiunii cambiei.

Completarea biletului la ordin în alb după expirarea termenului legal are drept consecinţă pierderea calităţii de titlu de credit cambial, inaptitudinea de a fi investit cu formula executorie

şi de a fi utilizat ca titlu executoriu în procedura de silită (art. 12, 62 din Legea nr. 58/1934).

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2141 din 2 decembrie 2003

Prin sentinţa civilă nr.1950 din 31 martie 2003, pronunţată de Judecătoria Baia Mare în dosar nr. 1835/2003, s-a respins excepţia prescrierii dreptului de a solicita plata necondiţionată a sumei înscrisă în biletul la ordin invocată de debitorul P.A., s-a admis opoziţia la executare formulată de aceeaşi persoană în contradictoriu cu creditorul S.C. Omniasig S.A. Baia Mare şi s-a anulat executarea silită pornită de creditor prin judecătoresc, cu cheltuieli de judecată.

Judecătoria a reţinut în esenţă că la 21 mai 1999 între S.C. Daewoo Automobile România S.A. reprezentată de S.C. Siromex Drink S.R.L. în calitate de locator şi S.C. Domo Construct S.R.L. în calitate de utilizator s-au încheiat două contracte de leasing pentru două automobile model Matiz iar pentru garantarea plăţii redevenţelor utilizatorul a emis un bilet la ordin în alb avalizat de P.A. Concomitent,

Utilizatorul şi locatorul au încheiat un pact cambial autorizându-l pe locator să completeze menţiunile în alb ale biletului la ordin privind scadenţa şi suma în cazul neplăţii la scadenţă a redevenţelor. Utilizatorul a intrat în incapacitate de plată şi în baza subrogării legale şi convenţionale prin poliţă de asigurare, asigurătorul S.C. Omniasig S.A. a plătit redevenţele datorate locatorului. Potrivit contractului de leasing, în cazul rezilierii acestui contract locatorul preia autovehiculul iar utilizatorul suportă diferenţa între valoarea contractuală restantă în momentul rezilierii şi suma obţinută prin valorificarea autovehiculului. în cazul din speţă, debitul restant a fost de 1710 USD. Ca urmare a plăţilor efectuate, asigurătorul S.C. Omniasig S.A. are dreptul să facă uz de biletul la ordin completându-l la scadenţă şi la sumă. Conform art. 12 alin. (2) dreptul de a completa cambia în alb trebuie să fie exercitat în cel mult 3 ani de la data emisiunii cambiei. în speţă biletul ia ordin emis în alb la 21 mai 1999 a fost completat de creditorul S.C. Omniasig S.A. după

expirarea acestui termen şi după valorificarea autovehiculelor la datele de 2 iulie 2001 şi 29 septembrie 2001, fiind imposibilă calcularea sumei înainte de valorificarea bunului. Nerespectarea termenului legal pentru completarea biletului la ordin în alb are drept sancţiune decăderea posesorului din dreptul de a-l completa iar termenul de 3 ani nu poate fi prelungit. Susţinerea debitorului P.A. privind prescrierea dreptului de a cere plata sumei înscrisă în biletul la ordin nu este în acord cu dispoziţiile art. 94 din Legea nr. 58/1934 privind cambia şi biletul la ordin conform cărora orice acţiune rezultând din cambie împotriva acceptantului se prescriu în 3 ani de la data scadenţei. Nici susţinerea creditorului S.C. Omniasig S.A. în sensul că acţiunea reclamantului a fost introdusă după expirarea termenului de 5 zile prevăzut de art. 62 din Legea nr. 58/1934 nu este întemeiată după cum rezultă din copia citaţiei având data sosirii 5 martie 2003 şi data înregistrării cererii la instanţă – 10 martie 2003. Având în vedere dispoziţiile art. 106 din Legea nr. 58/1934 privind aplicarea şi faţă de biletul la ordin a normelor legale privind cambia, instanţa constată că titlul cambial nu este valabil şi nu poate îndreptăţi pe titular să-l execute silit. în consecinţă se va dispune anularea executării silite care a fost pornită de judecătoresc.

Tribunalul Maramureş prin decizia civilă nr.408 din 11 iulie 2003 pronunţată în dosarul nr. 403/2003 a admis apelul creditorului S.C. Omniasig S.A. şi a schimbat în parte sentinţa judecătoriei în sensul că a respins ca nefondată opoziţia la executare formulată de debitorul P.A. şi a dispus continuarea executării silite.

Tribunalul a reţinut că debitorul nu şi-a valorificat, pe calea opoziţiei cambiale apărările sale, renunţând expres la procedura specială, fapt recunoscut de el prin cererea sa ce îmbracă astfel calea contestaţiei la executare de drept comun.

împotriva deciziei tribunalului a formulat recurs în termenul legal P.A.

în motivarea recursului se arată că recurentul a formulat şi a înregistrat la judecătorie o opoziţie cambială, cu trimitere expresă la prevederile legii nr. 58/1934, contrar celor reţinute de tribunal şi astfel decizia este nelegală.

Prin întâmpinarea depusă la dosar creditorul S.C. Omniasig S.A. Bucureşti a invocat excepţia de necompetenţă a curţii de apel, susţinând că recursul se soluţionează de către Curtea Supremă de Justiţie, dacă prin lege nu se prevede altfel, conform noului text al art. 299 C.pr.civ., astfel cum a fost modificat prin O.U.G nr. 58/2003. Totodată a cerut respingerea recursului ca nefondat pentru că recurentul nu şi-a valorificat apărările pe calea opoziţiei cambiale aşa cum corect a reţinut tribunalul.

Examinând excepţia invocată de intimat privind competenţa de soluţionare a prezentului recurs, curtea de apel constată că este nefondată, dispoziţiile art. 299 C.pr.civ. modificate prin OG nr. 58/2003 nefiind aplicabile în speţă conform prevederilor art. II alin. (3) din O.U.G. nr. 58/2003.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este fondat, decizia tribunalului fiind nelegală, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C.pr.civ.

Constatarea tribunalului în sensul că reclamantul P.A. nu a uzat de calea opoziţiei cambiale este greşită şi contrazisă de simpla lectură a cererii adresate judecătoriei (dosar nr. 1835/2003) în care sunt indicate în mod expres ca temeiuri de drept ale cererii reclamantului dispoziţiile art. 12 şi ale art. 62 din Legea nr. 58/1934 şi normele cadru nr. 6/1994 ale B.N.R. Oponentul reclamant a înregistrat opoziţia în termenul legal de 5 zile prevăzut de art. 62. Astfel, din dosarul judecătoriei rezultă că oponentul a primit somaţia executorului judecătoresc la 6 martie 2003 şi a înregistrat opoziţia cambială la 10 martie 2003. în ce priveşte biletul la ordin în alb, îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 12 din Legea nr. 58/1934 cu privire la cambie. Conform alin. (2) al art 12 posesorul decade din dreptul de a completa cambia în alb după 3 ani de la data emisiunii cambiei. Biletul la ordin în alb a fost emis la 21 mai 1999 şi a fost completat la 27 ianuarie 2003 după expirarea termenului legal, având drept consecinţă pierderea calităţii de titlu decredit cambial, inaptitudinea de a fi investit cu formula şi de a fi utilizat ca titlu executoriu în procedura de executare silită.

Nu are nici un suport real constatarea tribunalului că reclamantul P.A. ar fi renunţat, expres sau implicit, ia opoziţia cambială.

în consecinţă, recursul va fi admis în baza art. 304 pct. 9 C.pr.civ., cu obligarea intimatului S.C. Omniasig S.A. Bucureşti la plata cheltuielilor de judecată ocazionate recurentului în prezentul dosar, în apel şi în recurs, iar decizia tribunalului va fi modificată în sensul respingerii apelului declarat de S.C. Omniasig S.A. împotriva sentinţei civile nr. 1950 din 31 martie 2003 a Judecătoriei Baia Mare, pe care o va menţine. (Judecător Ion Turcu)